dijous, 22 de desembre del 2016

2016, un any de llibres - La narrativa

Onada Edicions és una editorial de proximitat, arrelada especialment a les comarques del nord valencià i el sud català, terra de cruïlla que va ser i és la diòcesi de Tortosa. Però també és una editorial amb pretensió d'aplegar als confins de la nostra llengua, amb autors i obres provinents dels quatre punts cardinals. Aquesta pulsió es veu sobretot en l'apartat de ficció, on hi destaca la col·lecció Narratives, la qual ja compta amb prop de mig centenar de títols publicats d'escriptors reconeguts i d'escriptors novells de tota la nostra geografia. Enguany no ha estat una excepció i la narrativa ha estat una peça clau en l'any 2016 a Onada, amb sis títols que han estat apareixent al llarg dels dotze mesos.

Els premis de Sagunt i Puçol, novetats de luxe per Sant Jordi

Com cada primavera, dues de les grans apostes per a la Diada del Llibre i les Fires literàries són les obres guanyadores de dos dels guardons de referència de les lletres valencianes. Comencem pel premi de Narrativa Ciutat de Sagunt, que va recaure en l'autor Francesc Gisbert per "Un món de bojos". L'autor d'Alcoi és un dels noms a tindre en compte en la literatura infantil i juvenil valenciana, i aplica elements característics d'aquest gènere, com l'humor, la intriga i la bogeria, en una novel·la d'adults carregada de crítica i ironia. Parla d'una colla de personatges perduts i fracassats que descobriran el secret de la felicitat i el comercialitzaran davant l'estupor de les multinacionals i els poders fàctics.

"Un món de bojos" a les llibreries (Pàgina 66)

A pocs quilòmetres de Sagunt, els organitzadors del Premi Vila de Puçol presentaven al públic "Insòlita memòria" de Vicent Penya. El de Rafelbunyol, radicat sobretot al terreny de la poesia, opta per una literatura lleugerament autorreferencial per confeccionar una sèrie de narracions ubicades en un poble mediterrani qualsevol, bastides amb els records de la infantesa, la joventut i l'experiència de la vida amb un estil que alterna la ironia i el drama.

Vicent Penya presenta el llibre a Rafelbunyol

I com el cicle dels guardons no s'atura. Ja hi tenim preparats els guanyadors d'aquest 2016, que hi seran, com van ser els títols de Francesc Gisbert i Vicent Penya, destacades novetats en l'inici de l'any vinent. Així, el valencià Carles Penya-roja guanyà el Ciutat de Sagunt amb "El pensament viatger" i el manresà Jeroni Muñoz va obtindre el Vila de Puçol amb "El torb sobre la mar". A aquesta dupla cal sumar Llorenç Delgado amb "Paral·leles", vencedor del Premi Vila d'Almassora, recuperat després d'una llarga pausa que s'estirava des de fa quatre anys.

 Acte de lliurament dels Premis Ciutat de Sagunt 2016

I també des de Catalunya

A la parella de llibres valencians que hem vist cal afegir-li una altra parella de llibres escrits per autors del nord de la llengua i que també van fer la seua estrena amb la vista posada a Sant Jordi. Un d'ells és "La força d'Aglaia" de Maria Lluïsa Amorós. Ja coneixíem l'autora reusenca amb la juvenil "El misteri de la capsa magnètica", i ara torna a la novel·la adulta amb una història de superació personal protagonitzada per l'Ondina, una dona corrent, abandonada pel seu marit i menyspreada pels seus fills adolescents que encara la monotonia fins que un correu electrònic la porta a prendre les regnes de la seua vida.

 Maria Lluïsa Amorós signant "La força d'Aglaia" (Núvol)

És una experiència semblant a la que viu en Roger, el protagonista de "El topògraf", la novel·la de Robert Cavaller i Delsing i guanyadora del XIè Premi de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim. Tal com resa el títol, és un topògraf que treballa per tota Europa per a una multinacional de dispositius de radars de trànsit. Mentre, a Barcelona l'espera una xicota en coma i la seua fillastra de quatre anys, emmudida per un trauma. Ambientada a cavall entre Catalunya i Itàlia, "El topògraf" és un relat d'aventura, i a la vegada, amb unes descripcions detallades pròpies de les literatures viatgeres, i amb un final del tot imprevisible.

Robert Cavaller i "El topògraf"

Les Falles, com mai les havies llegides

Per tancar l'any, fa tot just uns dies presentàvem a Benicarló "Trons d'avís", la primera novel·la del que serà la trilogia Encesa en flama. El seu autor, Pedro Manchón, és un ample coneixedor de les Falles, i ha sabut traslladar l'esperit que impregna aquesta festa a una complexa trama. L'escriptor cadufero, coautor de la sèrie "Famílies tradicionals de Benicarló", dóna vida al poble de Beniana, una localitat mitjana que podria ser qualsevol valenciana. A Beniana hi celebren les festes josefines des de fa gairebé un segle, i través d'un estol de personatges entranyables, "Trons d'avís" ens porta per la Guerra Civil, la postguerra i l'actualitat, tot tractant els grans temes universals: l'amor, l'amistat, l'enveja o la mort.

Pedro Manchón signant exemplars a la presentació de Benicarló

La novel·la, que serà una de les apostes fermes d'Onada per a l'any vinent, ha comptat amb la col·laboració de l'il·lustrador Fernando Foix, qui ha il·lustrat alguns passatges de l'obra i ha dissenyat els logotips de les dotze falles de Beniana. També amb la del compositor Pablo Anglès, creador de la peça musical "Encesa en flama", que es pot escoltar en aquest enllaç.

Narrativa tortosina per al 2017

A banda de "Trons d'avís", també rebrem l'any nou amb el nou llibre de Jesús M. Tibau. L'autor de "No és la derrota, sinó el vent" ha dut a terme un curiós projecte literari: ha visitat una quinzena de comerços de Tortosa, s'ha estat una bona estona observant els treballadors, els clients, la mercaderia, la publicitat… i ha donat forma a "La vida darrere de l'aparador", una obra per veure'ns reflectits en l'espill de la nostra vida quotidiana quan fem quelcom tan prosaic com entrar a una botiga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada