dijous, 22 de desembre del 2016

2016, un any de llibres - La poesia i el teatre

La nostra és una llengua de poetes i poetesses, i aquest any que ara fineix no ha estat una excepció: de nou hem pogut gaudir d'una prolífica edició de poemaris, avalats amb la qualitat literària de la col·lecció Poesia, la qual ja assoleix els quaranta títols publicats. I no descuidem la dramatúrgia, un gènere minoritari que amaga veritables joies carregades d'aventures i d'emocions que no han d'envejar en absolut a les novel·les.

De nou, Puçol i Sagunt

Com cada primavera, la llista de novetats va comptar amb les obres guanyadores dels anteriors Premis Literaris Vila de Puçol i Ciutat de Sagunt, els quals edició rere edició es consoliden com a convocatòries de referència de les lletres catalanes.

El 19è Premi Josep Maria Ribelles Vila de Puçol havia recaigut en "Úter", de Josep Maria Balbastre. El de Ròtova, autor d'una sòlida carrera literària, ens portava un llibre que podia enganyar a primera vista, atès que tot i el títol, "Úter" no parla sobre la maternitat, sinó sobre la vida i sobre la mort, sobre la pèrdua i la desaparició i com els humans superem eixa desfeta amb la paraula i l'amor.

 Josep Maria Balbastre, entrevista a la Fira del Llibre de València

També l'amor és present a "Inventari de fragilitats", el poemari amb el qual Jesús Giron va obtindre el 18è Premi Jaume Bru i Vidal Ciutat de Sagunt. Així, l'escriptor ens porta per un camí que s'enceta amb el desengany, continua amb la ruptura i l'enyorament per cloure amb el triomf de l'amor. Giron, autor de la vila de Calles, suma així aquest títol a una trajectòria farcida de guardons.

Jesús Girón presentat per Enric Sanç a la Plaça del Llibre

Poeta consagrat, poeta novell

El 2016 ens va deixar dos llibres escrits per sengles poetes de recorregut ben diferent. Raimond Aguiló és un dels autors catalans més prolífics. D'una extensa carrera literària, no ha estat fins fa a penes una dècada quan ha començat a veure's reconegut amb una cada cop més completa nòmina de premis i de publicacions. Mentre, Josepa Montagut i Mariner, després del reeixit debut l'any passat amb "Papallones silenciades sobre una mar de gel", no ha deixat refredar la creativitat i apleguem al desembre amb un nou títol a les llibreries.

"La lleugeresa forana" d'Aguiló no és un poemari, sinó cinc aplegats en un mateix volum. El de Falset ha conjugat aquesta xifra de col·leccions poètiques que van obtindre el primer premi a l'Ametlla de Mar, el Perelló, Taradell, la Pobla de Vallbona i Sant Vicent del Raspeig. Al remat, una nova prova que palesa que la literatura que fa Raimond Aguiló no és pas local, ni coneix el significat de la paraula frontera; ans al contrari, ens suggereix agermanament i sentit ampli i complet de pàtria i de nació.

Mentre, a "Des del Sud fins al Nord, una llàgrima parla", Josepa Montagut manté la línia de poesia reivindicativa i militant de l'anterior obra. Enquadrada en la lluita feminista i per la igualtat de gènere, mostra les problemàtiques de les dones tant al Tercer Món, el Sud, com a les societats occidentals, el Nord. Són versos que volen ser un revulsiu, un espill que ens mostre els problemes del món patriarcal i la seua superació mitjançant l’amor a la humanitat.

 Presentació a València de "Des del Sud fins al Nord, una llàgrima parla"

Tot recuperant Carles Salvador

Al 1952, l'industrial benicarlando Salvador Fontcuberta (de qui vam publicar la seua biografia fa uns anys) va convocar un premi de poesia per a les festes de la població. I el guardó va ser per a l'escriptor, filòleg i mestre Carles Salvador amb "Les veus de la terra", una composició en la qual exalta el treball i la laboriositat de la vila des dels ulls d'un jove benicarlando. Amb motiu del 50è aniversari de la mort del gran docent de Benassal, vam recuperar aquests versos en una edició que es completa i complementa amb un estudi introductori dut a terme pel filòleg Vicent Pitarch, qui tracta la figura de Carles Salvador, el context social, polític i cultural de l'època, a més d'analitzar el propi poema.

La capital del Maestrat històric

Al mes de maig, l'edifici de l'Ajuntament de Sant Mateu, la capital històrica maestratenca, acollia la presentació del primer llibre del pintor Josep Diago Betí, qui dedicava a la seua vila natal el poemari titulat "Sant Mateu de les Fonts del Maestrat de Montesa", un extens cant a aquelles trets identitaris que fan poble, com ara les festes, civils i religioses, les persones, el terme i la localitat en el que aquest artista internacional recupera el Sant Mateu de la seua infantesa i joventut.

 
 La presentació a Sant Mateu del poemari de Josep Diago Betí (La Calamanda)

Literatura sobre escenaris

La dramatúrgia és un gènere tan minoritari com a potent. Com un secret reservat a un col·lectiu escollit, el teatre ens espera amb relats tan apassionats com la millor novel·la i tan emotius com el poemari més corprenedor. Des de fa una dècada, els Premis Ciutat de Sagunt (la capital valenciana del teatre), dedica un guardó a aquesta modalitat, tot homenatjant l'actor Pepe Alba. Considerat com un dels reconeixements de referència a les nostres lletres, l'han obtingut noms de contrastada vàlua en l'escriptura per a la interpretació. "La nit ens atrapa", de Joan Ramon Gironès, manifesta de nou el plaer d'aventurar-se pels viaranys de la dramatúrgia. Ens porta a la Catalunya rural de principis del segle XX, quan el Doctor Muntaner, psiquiatre especialitzat en la “degeneració sexual”, rep l’encàrrec de “guarir” en Roger Masvidal, l’hereu homosexual d’una rància família aristocràtica. El text explorarà els prejudicis i els fonaments de la condició humana.

Un any 2017 que s'enceta amb multitud de propostes

La poesia també serà protagonista en l'any nou. Tindrem propostes molt especials, com és el cas de "Temps de clepsidra", el poemari pòstum de l'escriptor Joan-Baptista Campos. L'autor castellonenc ens va deixar a l'any 2013 i va treballar els darrers mesos, ja afectat per la malaltia, en uns versos colpidors en que reflexiona sobre el pas del temps i com la vida s'escapa, a l'hora que la celebra. Sens dubte, un dels títols de la poesia valenciana a tindre en compte en el 2017.

Una altra publicació pòstuma són les "Coples del mosso lluït", escrites pel tortosí Manuel Canalda i Llop (1920-1986), recuperades pel seu fill Xavier Canalda. Es tracta d'un cant a la capital ebrenca, als seus paisatges i a la seua gent, vistes des de l'enyor de la distància, atès que l'autor va marxar a Madrid amb la Guerra Civil. Així, amb els versos s'obria una finestra amb la qual podia amollar tota la intensitat dels seus records d'infantesa i joventut.

Finalment, per a primavera veuran la llum els nous llibres guanyadors dels diversos Premis Literaris en els quals hi col·laborada Onada: "Les hores ermes" de Vicent Torres (premi Vila de Puçol), "Meduses" de Manuel Roig (premi Vila d'Almassora) i "On la sang" de Ricard Garcia (premi Ciutat de Sagunt). Mentre, en teatre, el darrer guardó Ciutat de Sagunt ha recaigut en Ismael Bereje pel seu "Stockholm".

Guardonats amb els Premis Literaris Vila de Puçol 2016  

 
El jurat dels Premis Literaris Vila d'Almassora 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada