dilluns, 5 de desembre del 2016

Preparant novetats: "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil" de Joan-Baptista Beltran i Julio Allepuz

 

L’esclat, al juliol de 1936, de la Guerra Civil va trasbalsar el país i va condicionar per complet la vida de la gent dels pobles i la seua situació socioeconòmica i política. La comarca del Montsià no va estar exempta d’aquesta situació i les emissions de paper moneda en són fidel testimoni. Partint d’un treball de recerca exhaustiu i rigorós, "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil" explica el fet excepcional i de gran transcendència com va ser l’emissió de paper moneda per part de la majoria de consistoris catalans, els quals van poder organitzar de manera autònoma la seua activitat econòmica des de l’octubre de 1936 fins a l’abril de 1938. Uns temps convulsos i de grans dificultats socials i econòmiques per als nostres pobles.

Davant d’aquesta situació, i amb la finalitat de resoldre d’una vegada per totes la falta de moneda fraccionària, el govern de la Generalitat, modificant la Llei municipal catalana, de 9 d’octubre de 1936, va dotar els ajuntaments de la potestat d’emetre moneda fiduciària de petits valors de curs legal i obligatori, però limitada al terme municipal. Dels 1.075 municipis existents a Catalunya l’any 1937, 720 van emetre paper moneda o bé algun signe monetari local; d’aquests, 11 eren de la comarca del Montsià.

L’objectiu de "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil", a més de mostrar i donar a conèixer, com és obvi, les imatges dels bitllets i altres elements monetaris, no ha estat altre que difondre els fets i els motius que van impulsar els municipis de la nostra comarca a emetre moneda fraccionària durants els anys convulsos de la guerra civil. Una moneda que forma part del nostre patrimoni històric, cultural i numismàtic. Un retrat de la societat montsianenca del moment.

Joan B. Beltran Reverter (Alcanar, 1956) Investigador i estudiós d’història local, és autor de llibres d’història sobre el territori: Els encanteris de la serra de Montsià (2009) o Catálogo de matasellos y marcas de la presencia española en el Ártico y Antártico (2015), entre d’altres.

Julio Allepuz Querol (La Sénia, 1944) És un destacat col·leccionista de filatèlia, numismàtica i notafília, especialment la relacionada amb la Guerra Civil Espanyola (llibres, targetes postals, pòsters…).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada