diumenge, 28 d’octubre del 2018

"No recorde haver imaginat cap altre final per a aquesta història". Josep San Abdón entrevista Pau Berenguer, autor de "Germània"

L'escriptor valencià Pau Berenguer ha estat entrevistat pel crític Josep San Abdón per al digital 3x4.info, amb motiu de la publicació de "Germània", la novel·la amb la qual Berenguer ha guanyat el Premi de Narrativa Vila de Puçol. El llibre ens ubica al front soviètic de la II Guerra Mundial, i ens posa en la pell d'un grup de joves soldats alemanys els quals, desbordats per l'avanç de l'enemic, reflexionen a com han arribat a eixa situació, "un al·legat contra els horrors de la guerra i els seus efectes devastadors", hi apunta l'entrevistador.

Com apunta l'autor, el que cerca "Germània" és "explicar l’absurd de la guerra i com persones que es consideraven civilitzades acabaren cometent atrocitats i jugant-se la vida en nom d’aquesta ideologia", i denuncia els fanatismes, tot contraposant-se a la imatge èpica de la guerra. Berenguer, historiador de formació, és rigorós en l'ambientació. Hi assenyala que "vaig haver de fer un estudi previ de les diferents formacions militars que participaren en aquell teatre d’operacions i buscar el realisme més gran per tal de no faltar a la veritat històrica", si bé admet que ha alleugerit les qüestions tècniques per afavorir la lectura de la novel·la.

Preguntat per un dels protagonistes, el capità Edmund Bachner simbolitza l'humanista devorat per la irracionalitat. "En aquesta guerra, hi va haver oficials i soldats com ell, que no creien en el règim nazi ni els seus missatges demagògics, però acabaren arrossegats per les circumstàncies polítiques sense poder evitar-ho. Necessitava aquest personatge, la seua presència em resultava trista, alhora que humana i realista".

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada