dimecres, 17 d’octubre del 2018

Ricard Martí, autor de "Primavera del 38", entrevistat a la Librería de Cazarabet

En "Primavera del 38", Ricard Martí aborda els fets bèl·lics quan el front de la Guerra Civil va baixar des d'Aragó fins el nord valencià, a les comarques del Maestrat i dels Ports. Setmanes de lluites que van concloure amb l'arribada dels franquistes a la Mediterrània per Vinaròs. Vuit dècades després, el llibre detalla com s'hi van viure aquells moments des del punt de vista dels dos exèrcits. 

L'activa Librería de Cazarabet, ubicada no molt lluny de les circumstàncies descrites, ha entrevistat Martí, qui explica que el motiu de l'obra parteix per "un intent de conèixer i divulgar aspectes que m'agrada reviure". Hi assenyala que "seguint el fil dels esdeveniments, es podia sintetitzar tant les versions dels bàndols en combat, com les dels habitants d'aquestes comarques, dels civils que passivament van veure com la guerra els queia al damunt".

L'autor, català però vinculat a aquestes comarques, exposa que va emprar un mètode deductiu a partir de la documentació estudiada. L'obra excel·leix en el camp gràfic, amb desenes de fotografies, mapes, cartells i tota mena de materials visual relacionat. Per una altra banda, Martí ha destacat la bona acollida del volum: "hi ha gent que després de la publicació m'ha explicat aspectes concrets que ni la resta de la família actual coneixia. El silenci imposat durant decennis i el sentiment que allò no era important, han contribuït a no trobar una via d'expressió que permetés donar sortida a moltes vivències personals". 

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada