dijous, 31 de març del 2016

El Muntanyenc entrevista Amàlia Roig, autora de "Xarxa prima"

Amàlia Roig ha estat entrevistada a El Muntanyenc, la revista del Club Muntanyenc de Sant Cugat del Vallès, arran de la publicació del seu nou llibre, "Xarxa prima" (que també es va presentar a la ciutat vallesana). Després de la iniciàtica "Un viatge fora forat", Roig recupera el personatge de la periodista Anna Miralles qui recórre les terres de cruïlla entre Catalunya, València i Aragó a la recerca de personatges singulars, artesans i menestrals que han impulsat interessants iniciatives des de la tradició però sense perdre de vista la modernitat. 

Un relat entre la crònica i la ficció, on "la majoria dels personatges són persones reals que viuen ara i aquí, però que representen figures universals. Són homes i dones arrelats a la terra, a una manera de viure, a una manera de fer, a una filosofia". Aquest curiós plantejament afecta a l'estructura, la qual "incita a aturar-te, a reflexionar, a parar" com expressa Amàlia Roig.

Els meus artesans són, en aquest sentit, uns resistents. La mentalitat de l’artesà és la que m’interessa. Cada cop trobo a faltar més gent que treballi bé i de manera digna en qualsevol camp, en el sentit ètic que tenien les coses abans, gent que s’esforci no per fer diners, sinó pel simple fet de fer-ho bé. Aquesta mentalitat va desapareixent de manera ràpida del nostre món, vés a qualsevol supermercat i pregunta-li per exemple a la peixatera que t’expliqui coses com on s’ha pescat aquest peix o coses similars. Anna, Ramon, Imma, Rafelet, Abelardo, Carme i Manuel, Lluís, i tots els resistents del meu llibre, tant el qui és poeta com el qui és pescador, el llibre és molt democràtic (riu), tots els del llibre, jo inclosa, tenim aquesta mentalitat.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada