dijous, 31 de març del 2016

"Una paròdia plena d'ironia". Enric Balaguer parla de "Un món de bojos" de Francesc Gisbert

El crític Enric Balaguer ha publicat una ressenya de "Un món de bojos" al seu blog A tall d'invocació, en la qual hi assenyala alguns dels punts més destacables de la novel·la de Francesc Gisbert, premi Ciutat de Sagunt de Narrativa, i que esdevé un irònic i divertit paisatge de "El món de les celebrities, de la televisió brossa, de les invencions de productes miraculosos, de la droga, de les estafes de tot tipus, de l’espionatge informàtic, dels topans lumpen de la ciutat…"

Balaguer recorda el paper de l'escriptor alcoià com un dels autors de referència de la literatura infantil i juvenil valenciana, així com a estudiós del gènere, per a tot seguit abordar la trama d'una obra coral, protagonitzada per una munió de personatges pintorescos radicats a la no menys pintoresca plaça dels Clots, i amb l'espectacle televisiu com a teló de fons: "elevar l’insult i la calúmnia a la categoria de gènere literari", exclama per veu de Xenxo.

L’obra de Gisbert és una paròdia plena d’ironia, d’un enginy hiperbòlic continuat, sobre aquesta dimensió domèstica que ens arriba a través de les pantalles de tv, especialment de la cadena Telecinco. I amb el seguit d’acompanyants: agents publicitaris, informàtics, delinqüents de guant blanc… Potser hi falten els polítics. El quadre que trobem en aquesta obra no deixa de ser cridaner, explosiu i exagerat, però alhora incisiu. Cal reconèixer la inventiva de l’autor per parodiar tot el conjunt que ganduleja al nostre voltant.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada