dimecres, 2 de gener del 2019

El més consultat a Onadaedicions.com durant desembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de desembre.

FICCIÓ

1. Ningú no mor. La novel·la de Joan Pinyol ha esdevingut un títol de referència dins del catàleg de narrativa d'Onada. Publicada per primer cop a l'any 2013, ja compta amb un grapat d'edicions, senyal inequívoc de la grata acollida d'aquesta història que mescla temor i crim. L'escriptor de Capellades ens presenta a dos joves estudiants els quals, mentre busquen informació sobre el seu institut, es troben amb una complexa i misteriosa xarxa que afecta tant els vius com els que ja ni són.

2. Viatge al país de Tombatossals.  Aquest va ser un dels primers títols del segell Imagina, dedicat a l'àlbum infantil il·lustrat. Tombatossals és la llegenda fundacional de la ciutat de Castelló, narrada en la dècada dels 30 per Josep Pasqual Tirado. Tot aprofitant l'efemèride del 80è aniversari de les Normes de Castelló, Vicent Pitarch va adaptar aquest conte per als més menuts, amb il·lustracions de Joan Montañés, Xipell.

3. El príncipe Serafín. Els contes il·lustrats han de transmetre valors, però també, i quasi més important, han de divertir els jovenets lectors i lectores. Això ho aconsegueix amb escreix aquest àlbum de l'autora andalusa Raquel Díez, que ens porta a un príncep que només vol casar-se, té igual amb qui sigui, la qual cosa donarà peu a inversemblants trobades amb tota mena de personatges que el volen desposar, tot ells dibuixats per la reconeguda il·lustradora Mónica Carretero.

4. Estellés, de mà en mà. Fa quasi un lustre, la parella artística composada pel cantant i recitador Francesc Anyó i el músic Borja Penalba van publicar la seua antologia estellesiana, amb la qual ja feia mesos que estaven actuant per escenaris de tot el país amb un notable èxit. En aquest espectacle ara fet llibre, Anyó i Penalba proposen un viatge per les composicions més notables del poeta de Burjassot, separades pels temes universals que hi tractava Estellés: la vida, l'amor, la guerra, la mort, etc.

5. Quan arriba la por. L'última novetat de la col·lecció Imagina d'àlbums infantils il·lustrats és l'obra recent guanyadora del Ciutat de Benicarló. L'òpera prima de la catalana Laia Carrera és un conte que mostra com conviure amb el sentiment de la por, saber controlar-la i evitar que, literalment, se'l menge com ocòrre amb el xiquet protagonista. Un llibre minimalista però carregat de bellesa i poesia.

 NO FICCIÓ

1. Mossèn Joan Abarcat i Bosch. Un tortosí a Castellar del Vallès. L'escriptor Jacint Torrents ha redescobert la figura de mossèn Joan Abarcat amb aquesta biografia que recorre el trajecte vital d'un sacerdot humanista i activista cultural que va viure en el transcurs del segle XIX al XX. Nascut a Tortosa, de jove es va traslladar a Castellar del Vallès, on hi va exercir de mestre capellà. En aquesta població va composar diverses obres artístiques, tot destacant-hi la sarsuela 'Els pastorets cantaires de Betlem', la qual encara es representa.

2. El rebost perfecte. La cuina de Miquel Barrera. El llibre culinari que obre la sèrie Maior de la col·lecció La Teca està destinat a posar en valor la cuina de proximitat i els productes de les comarques de Castelló a través de l'ànima gastronòmica d'una estrella Michelin, la de Miquel Barrera i el seu restaurant Cal Paradís, a la Vall d'Alba. Joan Garí ha concebut una obra de qualitat i gamma alta , que li ha valgut un doble premi Gourmand: el de millor llibre de cuina local i millor llibre de cuiner en català-valencià.

3. Històries de cuina. Plats i relats. L'obra guanyadora del III Premi de Llibre Gastronòmic Ciutat de Benicarló ha estat una de les obres més mediàtiques d'aquest mes que conclou. Just la setmana següent a la gala literària benicarlanda, els autors Òscar Gómez i Lluís Rey van presentar el receptari a Barcelona, amb una càlida acollida per part del públic. Una trentena de propostes culinàries que busquen alternar la innovació amb la cuina mediterrània de sempre.

4. El tortosí del Baix Ebre i l'estàndard. Aquest ha estat un dels títols més destacats de l'any en clau territorial, una obra magna composada pel filòleg Carles M. Castellà, en la qual exposa i estudia totes les claus que caracteritzen la variant tortosina de la llengua. Compta amb un extens treball de camp per al qual ha comptat amb informadors de totes les poblacions de la comarca del Baix Ebre. El llibre, a més, aconsegueix trobar l'equilibri entre el rigor científic i l'amenitat de l'assaig, fet que explica l'interès del públic.

 5. La cuina de la gent de la mar. La de Juanjo Roda és una obra premiada per triplicat: el Ciutat de Benicarló de Llibre Gastronòmic, el Gourmand i finalment, el Millor Llibre Editat de la Generalitat Valenciana. Sens dubte, és una immillorable carta de presentació per aquest volum que combina equilibradament el receptari gastronòmic i l'estudi etnològic, tot al voltant d'una pràctica en vies d'extinció: la cuina a bord de les barques, els coneguts com 'ranxos'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada