diumenge, 1 de setembre de 2019

El més consultat a Onadaedicions.com durant agost

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'agost.

FICCIÓ

1. Esos dichosos dichos. En estiu, no podia passar desapercebuda una obra amb la mar Mediterrània i el castell de Peníscola en la coberta. Però, aquest àlbum il·lustrat no és el que pareix. El seu autor, el pintor Sergi Cambrils, ha creat una sèrie de situacions estrambòtiques i surrealistes, que li serveixen per ocultar refranys i frases fetes en castellà, que l'astut lector o lectora haurà de trobar.

2. La Germandat. Complot contra les dones. Aquest serà un dels títols a tindre en compte en el setembre que tot just comença. Full de Lectura, el club de lectura virtual de la Fundació Full, ha seleccionat aquest thriller de David Miró com a llibre del mes. Així, es convidà als participants a endinsar-se en la misteriosa intriga creada per un grup d'homes poderosos per barrar el pas al poder a les dones. Un llibre que proposa una nova mirada sobre el feminisme, a través de l'estil àgil i directe de l'escriptor borrianenc.

3. La sang de la terra. La col·lecció Maremàgnum, adreçada al jovent de Secundària i Batxillerat, no només aposta per lectures entretingudes, sinó que també han de tindre valors i han de ser pròximes als lectors, per contribuir a un millor treball a l'aula. En el catàleg no hi podia faltar la referència del llibre juvenil Jordi Sierra i Fabra, qui proposa aquesta novel·la inspirada en un cas ben vigent: els terratrèmols d'arran de la posada en funcionament de la plataforma de gas Castor.

4. La maleta del abuelo. Mentre l'edició d'enguany del Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló continua amb la convocatòria oberta, recordem a l'obra guanyadora de fa tres anys, dels asturians Juan Hernaz i Fátima Fernández. El conte, emotiu i sensible, aborda el problema de l'Alzheimer des de la visió d'una xiqueta que veu com el seu avi, un vell mariner, es perd en la memòria.

5. Estellés, de mà en mà. El músic Borja Penalba i l'actor Francesc Anyó van dedicar un espectacle a la poesia de Vicent Andrés Estellés, que després s'ha materialitzat en aquesta antologia, en la que els autors realitzen una selecció dels versos estellesians per raó temàtica. Amb tot, una original manera d'aproximar-se al millor poeta valencià des d'Ausiàs March, justament per les dates en que les Festes Estellés tornen a omplir el país.

NO FICCIÓ

1. Olivo y aceites de calidad. Els enginyers agrònoms Joan Tous i Josep Maria Franquet han dut a terme aquest complet estudi del sector oleícola espanyol, en el qual hi analitzen les varietats, dels denominacions d'origen, les maquinàries o la història, especialment la de les empreses oliveres del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que van viure el seu esplendor a cavall entre el segle XIX i XX. Una obra de referència per als estudiosos d'aquest camp, que es va estrenar el passat juliol a Madrid.

2. Benicarló, 1841-1965. Aquesta obra monumental és la referència per a qualsevol recerca rigorosa sobre la història de la ciutat de Benicarló, al Maestrat. El seu autor, Juan Luis Constante, ha efectuat una incansable tasca de consulta de fonts historiogràfiques per conformar els tres volums amb tot allò que va succeir a la localitat des de l'any 1841, quan es va cremar l'arxiu municipal a resultes de la Primera Guerra Carlina.

3. El Maestrat i els Ports de Morella: una història lingüística. Qualsevol persona amb interés per la lingüística valenciana no pot passar per alt aquest nou llibre del filòleg Lluís Gimeno. És un recorregut històric per com s'ha conformat la llengua que es parla a les comarques del Maestrat i dels Ports, al nord valencià, a partir de la comparació amb altres llengües romàniques, sense menysprear el substrat dels que hi van ser abans: ibers, llatins i àrabs.

4. Maquis i masovers. Per a molts, la Guerra Civil no es va acabar l'abril de 1939. Durant anys després, els maquis de l'Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón, l'AGLA, van enfrontar-se al règim franquista des de les muntanyes valencianes, aragoneses i catalanes. Allà hi van col·lidir amb els habitants dels masos i dels pobles, una relació que oscil·lava entre el terror, la resistència i la supervivència, com bé retrata aquest assaig de l'historiador Raül González Devís.

5. Ximo Puig, la mirada morellana. Després de l'exitosa estrena d'aquest llibre a la Fira de València, l'obra ha tornat a l'actualitat amb la presentació més esperada: la de Morella, la ciutat del biògraf i del biografiat. Aquest llibre del conegut periodista i polític Manuel Milián Mestre és un retrat-conversa amb el president de la Generalitat, en el que Ximo Puig exposa la seua opinió sobre la política i la societat valenciana i espanyola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada