divendres, 3 de setembre del 2021

"Un viatge temporal a un passat inicial de la humanitat". Manel Alonso parla del poemari "Xaman"

El crític literari Manel Alonso ha dedicat una ressenya al nou poemari del saguntí Antoni Gómez, "Xaman", que ha estat l'obra guanyadora del Premi de Poesia Josep Maria Ribelles Vila de Puçol. L'article apareix publicat al digital Diari Gran, i de seguida entra en matèria amb la temàtica de la publicació, el viatge poètic per la humanització. "Xaman" s'ambienta en la prehistòria i pren la veu dels mal nomenats "homes de les cavernes". És l'evolució de l'home, el camí pel domini del foc i de l'art, "Antoni Gómez ens du a una època en què no existia l’escriptura i no per això hem de creure que no existien ni la poesia ni la narrativa. L’ésser humà necessita per a viure de l’aire, de l’aigua, dels fruits, de la carn, però també dels relats, del cant…", indica Alonso. 
 

La ressenya també s'hi fixa en el pròleg que signa Ester Alba, "un dels pròlegs més ben escrits i aclaridors que he llegit els darrers anys", que conjuga ciència i lírica per contextualitzar l'alba de la humanitat. Ja pel que fa al poemari pròpiament dit, està dividit en quatre apartats. S'obre amb els primers homínids: prenen consciència d'ells mateixos, del seu entorn, i busquen respostes per a tota mena de preguntes. I aplega fins al sàpiens sàpiens tal com el coneixem... i com som.

La lluita constant per la supervivència i la por al buit existencial són presents en el llibre, el poeta els acompanya en cada pas que donen. Les qüestions que comencen a incomodar-los són les mateixes que a hores d’ara i, a pesar dels anys d’evolució, encara ens mouen en les diverses expressions artístiques.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada