divendres, 16 de juny del 2023

"El carrer de terra" de Josep Usó, vist per Joan Garí al Diari La Veu

El crític literari Joan Garí ha publicat al Diari La Veu una ressenya de "El carrer era de terra", la novel·la de Josep Usó guanyadora del Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt. Us deixem un fragment.

Es tracta d’una novel·la coral que retrata els anys de la postguerra al Barranquet, un barri perifèric de Vila-real. La portada del volum ens mostra una foto del propi autor a molt poca edat a bord d’un cotxet a pedals, talment el tractor de la meua infància. La connexió emocional ha sigut instantània. 

El carrer era de terra és un llibre extraordinari en el que té de retrat de vides molt ordinàries, personatges de classe baixa habitant un món cruel i miserable –el dels vencedors-, les vides grises dels servidors de la terra. El relat alterna l’escenari vila-realenc amb el de les comarques dels Ports i el Maestrat, on els masovers es veien sota el foc creuat entre maquis i Guàrdia Civil. 

Josep Usó té la gràcia de bastir un model de llengua senzill però versemblant, el vehicle perfecte per a informar un costumisme amable i uns actors entranyables en un drama que els depassa. Tots els qui van viure la postguerra se sentiran al·ludits en aquest text.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada