dimarts, 30 d’agost del 2011

Tot a punt per a la II Festa Estellés

Aquest proper diumenge, el 4 de setembre, Vicent Andrés Estellés haguera complit 87 anys. En record del seu aniversari, l'escriptor Josep Lozano va proposar fa un any que aquesta efemèride es transformara en la Festa Estellés, a imatge de l'escocés Burns Supper, dedicat al poeta Robert Burns (1759-1796). No cal dir que de seguida nombrosos col·lectius s'hi van sumar a la iniciativa, i l'estiu de 2010 es va tancar amb homenatges al burjassoter en nombroses contrades: Alboraia, Alaquàs, Alginet, Barcelona, Benaguasil, Benicarlo, Benimaclet, Benimodo, Burjassot, Canals, Cocentaina, Dénia, Elx, Guardamar, la Nucia, Manuel, Montserrat dels Alcalans, Otos, Picanya, Sant Joan d’Alacant, Teulada, Torrent, València, Vandellós, Vilamarxant, Vic i Xàtiva, segons el recompte 'oficial'.

Vist l'èxit, al voltant d'aquest 4 de setembre s'està preparant la II Festa Estellés, per commemorar de nou la figura de l'autor del Llibre de les Meravelles, considerat un dels millors poetes valencians de tots els temps. Així, a menys d'una setmana, aquestos són alguns dels actes convocats:

* Comencem per la ciutat natal d'Estellés, Burjassot, a l'Horta Nord. Per al dissabte, el col·lectiu Ca Bassot organitzen un sopar que comptarà amb la presència del cantant Miquel Gil. També es farà un passi de fotos del poeta i un recital-exposició dels seus poemes més coneguts. Més informació al correu estellesiburjassot@gmail.com

* Eixe mateix dia també tindrà lloc a Xàtiva. De nou, sopar popular al col·legi Attilio Bruschetti tot seguit de les cançons de Pep Gimeno 'Botifarra'. Lola 'de la Torre', Elíes Barberà, l'Escola de Danses o Toni Cucarella són altres dels participants de la cita xativina, organitzada per La Bicicleta Teatre i B-612.

* La nit abans, és a dir, la matinada del divendres al dissabte, a les 00.30, s'encetarà la Festa a Ciutat Vella, Barcelona. Organitzat per Assoc. Cult. Mar Vella i celebrat al Restaurant El Setial de la capital catalana, el cartell està compost de noms com Jordi Montañez o Miquel Pujadó, entre d'altres que recitaran rimes del mestre burjassoter.

* Picanya, a l'Horta Oest, serà una de la viles més matineres. El divendres 2 de setembre, als jardins de l'Alqueria de Moret se celebrarà un sopar d'enfaixat, que continuarà amb una lectura oberta, amb la col·laboració del poeta Lluis Roda. A banda de Picanya, la Festa Estellés arriba el divendres a Manuel i a Catarroja.

* Tornem a l'Horta Nord. El dissabte 3, les Festes Majors Autogestionades d'Alboraia han programat, a partir de les 14 hores, un dinar popular, un recital a càrrec d'Andreu Galán i l'actuació d'Àlvar Carpí. Tot això al Passeig d'Aragó de la vila orxatera.

* També el dissabte 3 és l'escollit per la Festa a Bétera, Camp de Túria. Serà a partir de les 20 hores, a la Plaça del Mercat, i convoca l'Ateneu amb la col·laboració amb l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria i Consolat de Mar.

* El dissabte, sens dubte, és l'epicentre de la celebració. A banda de les citades, hi ha preparaments estellesians a Tavernes Blanques, Sant Joan d'Alacant i la més exòtica d'enguany, a la capital bavaresa, Múnic.

* A Quart de Poblet, Horta Oest, l'homenatge al poeta serà la nit del diumenge 4, a l'Antiga Plaça de la Bàscula. Convoquen El Mussol, L'Estornell i Coalició Compromís Quart.

* Una setmana després, el divendres 9 de setembre, l'esperit Estellés aplegarà a l'Alcúdia (Ribera Alta). El Bloc Jaume I ha programat un sopar popular. A la plaça de Tirant lo Blanc es repartiran fotocòpies dels poemes i actuarà el cantautor Òscar Briz.

* L'endemà, de nou a Barcelona, a Gràcia, concretament, on hi ha un sopar estellesià al CAT.

* Les convocatòries es van allargant durant el mes de setembre. El dia 16 serà a Gandia, al restaurant Santanjordi de la capital saforenca, on es recitaran poemes. Per al 24 s'ha reservat a Massalfassar, a partir de les 21 hores al Café de l'Infern. Alginet, Montserrat, Paiporta, Borriana, Elx, Guardamar o València, entre d'altres, també preveuen participar a la II Festa Estellés, segons es pot llegir al Bon dia Torrent, a les quals caldrà afegir les viles i ciutats que ho vagen acabant d'enllestir al llarg d'estos dies.

* A més a més, la Diada Estellés estarà present a la Xarxa. El mateix 4 de setembre, s'ha convidat als internautes a penjar textos, poemes o articles relacionats amb Vicent Andrés Estellés als blocs o a les diverses xarxes socials. Hashtags com ja corren pel Twitter.

Publicació d'un llibre

I tot aprofitant aquestos dies estellesians, Onada trau "Ara Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló". Es tracta d'un llibre que recull l'experiència de les I Jornades Estellesianes que es van celebrar al Baix Maestrat a la primavera del 2010, i que va comptar amb personalitats com Dominic Keown, Jaume Pérez Montaner, Miquel Gil, Ferran Carbó o Pau Alabajos, entre molts altres. L'obra s'acompanya d'un CD amb dotze cançons en les quals Ximo Caffarena aborda la poesia de Vicent Andrés Estellés

"Ara Estellés" és fruit de quatre professors i professores de l'IES Joan Coromines de Benicarló, amb l'intenció d'apropar la figura i l'obra del de Burjassot al públic, especialment als instituts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada