dijous, 11 d’agost del 2011

El Rossell modern, al descobert (2a part)


(continuació de l'article anterior)

Del camp a la vila

El tercer apartat ens parla del poble, el més menut de la Batllia de Cervera i que s’estructurava en un cercle al voltant de l’esglèsia i la Plaça Major. A partir d’ací, es recórren els edificis més significatius de l’època: la Cort civil i criminal, a la vegada seu del Consell Municipal, el forn de pa, el pes fariner, etc. així com els carrers i places que hi són esmentats.

Cultura de la por

No va ser una època fàcil per a viure. Guerres, presència de soldats, pestes, fam i sequeres, bandolers i finalment la pressió constant de la religió feien que la mort, la por i la pobresa estigueren sempre ben presents, amb la resignació davant d’una existència miserable, injusta per a molts i amb feina de sol a sol.

Davant d’aquest panorama dessolador, comú a bona part dels pobles de les nostres terres, a Rossell s’hi van donar dos sucessos que van colpir els vilatans: els bandolers i la Guerra dels Segadors.

Ferreres i Nos recull les biografies de quatre bandolers rossellans que van atemorir la zona entre 1609 i 1616. Són en Macià Pla, Antoni Rojo, i sobretot, Jaume Salom i Jaume Llinyerola, autors de nombrosos crims i robatoris.

Pel que fa a la Guerra dels Segadors, els rossellans van patir les incursions dels exercits francesos i castellans. Incendis, saquejos, confiscacions i la mort d’una quinzena de veïns van traumatitzar una població que durant quatre anys no podia eixir al camp a collir, sembrar o pasturar per pura temor. Els i les joves rossellanes van fugir a Vallibona. Gràcies a quatre testimonis de l’època coneixem de primera mà el patiment que es va viure fa 350 anys.

Historiador de referència al Maestrat

Amb aquestes quatre vessants, Joan Ferreres i Nos composa el retaule del Rossell modern. Aquesta obra és una nova contribució per saber-ne més al voltant dels pobles que formen el Maestrat de Montesa. El de Sant Jordi és un expert en estes microhistòries i ha publicat una vintena llibres i articles relacionats amb la seua vila natal o amb Traiguera, Xert i el Maestrat en general.

Per la seua banda, “Història documentada del Rossell modern” és el seté tìtol de la col·lecció Biblioteca Rossellana d’Onada. Sorgeix quatre anys després del darrer títol, “Rossell 1833-1923. La implantació del liberalisme”. Entre els dos, apleguen quasi cinc-cents anys d’història de la vila.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada