En els darrers temps, les oliveres, monumentals i mil·lenàries, han esdevingut un veritable símbol del que s'ha vingut a denominar Territori del Sénia, les terres de cruïlla entre València, Catalunya i Aragó. Com exposa Josep M San Abdón en el seu article Les oliveres mil·lenàries, patrimoni natural del territori Sénia, la seua bellesa va propiciar que es començaren a pagar grans sumes per tal d'utilitzar-les com a decoració, una pràctica que avui en dia està prohibida.
En queden 4.157 exemplars, que han de tindre una alçada superior als 1,3 metres i un perímetre de tronc de 3,5 per ser considerades monumentals. La majoria es troben concentrades pels termes de La Jana, Canet lo Roig i Ulldecona, però en podem trobar a altres quinze municipis del territori Sénia.
En l'article a la revista Saó, San Abdón es fa ressò de les dues obres que Onada va publicar l'any passat referides a aquest patrimoni natural: una és "Olea europaea 'Farga'" és un recull d'imatges "de bellesa extraordinària" preses pels fotògrafs txecs Tomas Micek i Milada Micek, experts de prestigi internacional en fotografia natural, i que compta amb un pròleg de Federico Mayor Zaragoza "en què destaca que nombroses generacions han contemplat aquests arbres com a símbol de pau".
L'altre llibre és de temàtica gastronòmica: "Cocina de aceites de variedades tradicionales de Territorio Sénia", un receptari de la Fundació Alícia en què aprofita les potencialitats de cadascun dels diversos olis que es produeixen.
L'article sencer de Josep M. San Abdón es pot llegir tot seguit:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada