dimecres, 15 de maig del 2013

"M’agrada quan algun lector em planteja si aquest o aquell personatge, en realitat és un desalmat, una víctima o un botxí". Entrevista a Josep Usó

El crític literari Josep San Abdón ha entrevistat Josep Usó, qui ara està presentant el seu nou llibre, "Una història amb sol i ombres", premi de Narrativa Vila de Puçol 2012. Es tracta d'un relat intens, que aborda facetes difícils de la nostra història recent, en dos espais en principi allunyats però que s'acabaran trobant: la comarca de la Plana que surt del franquisme i el Xile que entra en la dictadura de Pinochet.

Usó exposa l'origen d'on parteix la idea: un borratxo desconegut que deambula pels carrers d'un poble com Vila-real. A partir d'ací, el novel·lista cerca quin és l'origen d'aquesta addicció, fins arribar a la figura de Patricio Gálvez, un militar xilè devorat pel sentiment de culpa: "Patricio Gálvez és un personatge completament imaginari. L’únic que necessitava per transformar-lo del Comandante Gálvez en el borratxo, és una raó prou poderosa com per girar-li tot el seu món del revés. Aleshores vaig pensar que la consciència seria un bon recurs. Crec que ell és, en últim terme, un home honest. Com a bon militar, no discuteix cap de les ordres que li donen. Quan, finalment, descobreix el perquè de tot plegat, aleshores busca refugi en les seues creences. Però creuar-se amb Manuel Sebastià l’obligarà a cercar altre refugi", apunta l'autor.

El Manuel Sebastià que esmenta és un dels altres pilars de "Una història amb sol i ombres", un professor de religió de la Plana, que es posa en problemes a l'assetjar a l'alumnat, i al qual els seus superiors obliguen a marxar-se a l'estranger, a Xile, per encobrir el succés: "Manuel Sebastià és un individu que s’ha buscat el seu lloc de predador de la mateixa manera que ho fan altres com ell. Tots hem llegit casos de monitors de colònies, mestres, monitors de gimnàs, etc, oficis en els que s’està prop dels joves, que han acabat involucrats en casos d’abusos. De fet, al final, resulta que pot ser el seu problema es podria haver resolt d’una millor manera".

Podeu llegir la completa entrevista de San Abdón a Usó tot clicant ací, tot i que cal avisar de la presència de spòilers de la trama.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada