diumenge, 26 de maig del 2013

Un pont per reunir a la literatura de les comarques castellonenques

Els ponts han estat, des de sempre, símbols d’unió, de superar adversitats, d’avançar en les experiències vitals. Els ponts poden ser reals o metafòrics, rígids o flexibles. I com no, també poden ser literaris. L’associació El Pont Cooperativa de Lletres, que aglutina escriptors i escriptores de la Plana, l’Alcalatén, el Maestrat i els Ports, presenta el llibre de contes Ponts suspensius…, un conjunt de deu relats que integren narrativa i poesia i que mostren la varietat i la qualitat de les lletres d’aquest territori. L’obra està publicada per Onada Edicions i continua amb la tasca de creació i difusió que es va encetar l’any passat amb Un pont sobre el meridià.

Parella de poeta i narrador

Aquest nou llibre, que veu la llum a la primavera, es composa de deu relats, on els ponts sempre hi són presents, però en un segon pla, per sota dels personatges principals. Eixa és una de les dues grans característiques comunes que uneix els textos. L’altra és la combinació entre la narrativa i la poesia.

De fet, de cadascuna de les històries de Ponts suspensius… compta amb una doble autoria: una parella literària conformada entre un narrador i un poeta. Vers i prosa també es troben al mig del pont i es complementen, s’alternen, tot donant lloc a un interessant joc creatiu.

Global i local

Quant els temes i els estils, cada relat pren el seu camí. A diferència de l’anterior volum col·lectiu, Un pont sobre el meridià (Onada, 2012), on hi havia el límit de l’ara (l’actualitat) i l’ací (l’àrea d’influència de l’entitat), amb aquesta segona obra s’ha volgut donar la llibertat per abordar temes globals. És el cas, per exemple, de “La flor d’Aioi”, de Vicent Sanz i Iban Llop, que parla dels supervivents de la bomba de Hiroshima; “La determinació de Kirchner”, de Manel Pitarch i Marçal Lluch, que aborda els darrers dies d’un artista alemany reclòs a un sanatori suís al 1938; “Aparences / Res no és el que sembla”, de Mònica Meló i del recentment desaparegut Joan-Baptista Campos, que se centra en l’elecció de la maternitat; o “Sota el pont de Lió / Llindar”, de Rosabel Gumbau i Josep Porcar, que narra el drama de les màfies d’immigració i prostitució.

No obstant això, un grapat d’autors i autores també han optat per històries de caire més local, centrades en temes d’actualitat de les terres de la Plana, el Maestrat, l’Alcalaten o els Ports. Les misèries de la política son tractades a “De professió, assessor cultural de la diputació provincial”, de Joan Pla i Susanna Lliberós; la immigració, a “El temps de Niculina”, d’Isabel Martín i Artur Álvarez; els desnonaments, a “Un bon lloc”, de Vicent Almela i Josep Lluís Abad.

Fins i tot hi ha lloc per a la ciència-ficció: a “Purple Rain”, d’Albert Garcia Pascual i Carles Bellver, el planeta ha patit una guerra intergal·làctica. A l’altra banda del pont hi ha la divertida i eròtica “El hide / La trobada del tallarol”, de Nel·lo Navarro i Antoni Albalat, al voltant del voyeurisme científic d’una ornitòloga amagada a la marjal. Per últim, a “Un lloc anomenat Sempreviva / Sempreviva”, de F. Mezquita i Romà Bernad coneixerem un poble on han desaparegut les malalties, per a estupefacció del vell doctor Càrpena. Amb tot, com apunta Rosabel Gumbau al pròleg, “comprovareu que alguns relats estan bastits des de l’humor i la ironia, i d’altres des de la narrativa social, testimonial o autobiogràfica. Tots ells encastats a poemes ara intimistes, ara satírics o de l’experiència, amb fesomies diverses que van des del vol del vers lliure fins a la delicadesa de l’haiku”, i que mostren la riquesa literària que hi viuen aquestes comarques.

Arribar al públic

Tot i el bon moment que hi viuen les lletres nordvalencianes, la gran assignatura és arribar als lectors i lectores, tant del propi territori com de la resta de l’àrea catalanoparlant. A l’igual que Un pont sobre el meridià, doncs, Ponts suspensius… esdevé una veritable targeta de presentació dels autors i autores que formen part de la Cooperativa de Lletres. Està publicat per Onada Edicions.

El Pont és una entitat que d’ençà la seua creació, cap el 2011, ha dut a terme una intensa activitat cultural: presentacions, trobades, taules rodones i conferències o recitals, entre d’altres, per tal de promoure i divulgar la literatura. Agrupa prop de 40 escriptors i escriptores, que van des de veterans amb una ampla bibliografia fins a noves plomes emergents, ja siguen narradors, poetes, contaires o assagistes, els quals han alçat un sòl·lid pont per a superar els obstacles i transmetre la cultura entre les dues ribes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada