dijous, 2 de maig del 2013

El més consultat a Onadaedicions.com durant abril

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'abril.

FICCIÓ

1. Ponts suspensius…. Una de les novetats d'aquest Sant Jordi obri la la llista primaveral. Després de "Un pont sobre el meridià", els autors i autores d'El Pont, la cooperativa d'escriptors de les comarques castellonenques han publicat el seu segon volum col·lectiu, un recull de contes de temàtica oberta, en el qual han participat prop d'una trentena de literats, tant narradors com poetes. Amb tot, una carta de presentació del que s'està fent en aquesta zona, que en els darrers dies s'ha mostrat a un bon grapat d'indrets: València, Castelló, Benicarló, Vinaròs, etc.

2. Els contes d'El Club de la Mitjanit. Una altra novetat de Sant Jordi d'enguany. El barceloní Marc Artigau col·labora cada nit amb el programa de Catalunya Ràdio El Club de la Mitjanit, que hi presenta Pere Escobar. Artigau hi crea i conta un breu relat, que des de l'esport, tracta tota mena de temes, des d'un punt de vista simpàtic i irònic, per a tancar el dia. Ara, el volum recull una selecció dels millors contes radiofònics, una col·lecció de narracions curtes i directes que fan passar una bona estona.

3. Set narracions curtes per a una setmana llarga. Més llibres de contes, senyal de l'auge d'aquesta mena d'obres. L'any 2010, Joan Andrés Sorribes hi va guanyar el Vila d'Almassora amb aquest recull, que fa camí d'esdevindre un clàssic dins les lletres valencianes, atesa la seua vigència i l'interés del públic. L'autor castellonenc combina unes lectures amenes amb la possibilitat de llegir els contes a colpets, segons la disponibilitat del qui està a l'altra banda de les pàgines.

4. Una història amb sol i ombres. Josep Usó hi estrena aquesta primavera nou llibre. Es tracta d'una obra que ens retorna als anys setanta, ambientada en dos espais ben diferents, la Plana i el Xile que comença a viure la dictudura de Pinochet, que al remat s'acabaran trobant. Obra guanyadora del darrer certamen literari Vila de Puçol, es va presentar passat dimarts a la Fira del Llibre de València.

5. L'estirp de la sang reial. Un llibre juvenil posa el remat a la llista de ficció. Aquesta obra de del bocassí Pep Castellano s'està convertint, des de la seua publicació allà pel 2009, en un habitual de les aules del nord valencià, ja que combina un relat trepidant que enganxa el lector amb uns escenaris propis i reconeguts de les comarques del Maestrat.

NO FICCIÓ

1. La cuina del Delta de l'Ebre. De nou, una obra gastronòmica ha estat el més demandat, en aquest cas, el reeixit receptari sobre la cuina tradicional d'un paratge únic com és el Delta de l'Ebre. En aquest sentit, les membres de l'Associació Local de la Dona de la Cava han confeccionat un seguit de propostes que, basant-se en en ingredients i productes "de tota la vida" i de proximitat, sorprenen els paladars més exigents. El llibre ja duu un any per les prestatgeries i ha esdevingut la referència pel que fa a la cuina ebrenca, reconeguda pel premi Gourmand.

2. La pastisseria i la cuina de la garrofa. I tot seguit, l'altre gran llibre de cuina que ens va deixar l'any passat. La garrofa, també un producte de proximitat, és el protagonista d'aquest original receptari en el qual hi van col·laborar una munió de restauradors, cuiners i pastissers de les nostres terres. També hi va prendre part la prestigiosa Fundació Alícia, la qual ha celebrat recentment el seu cinquè aniversari a les instal·lacions del Món Sant Benet (Bages), una jornada en la qual hi va estar present Onada Edicions.

3. De política i planificació lingüística. Miquel Àngel Pradilla va publicar aquest assaig sociolingüístic en la primavera de fa dos anys. Es tracta d'un recull de treballs on l'autor desenvolupa accions de política i planificació de la llengua catalana. Recentment, l'obra ha estat ressenyada a la revista Treballs de Sociolingüística Catalana.

4. Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló. Enguany, Any Estellés, estan tenint lloc un bon grapat d'actes i jornades d'homenatge i record a la figura del poeta de Burjassot. A la tardor del 2011, e quatre professors i professores benicarlandos, Francesc Delcastillo, Carme Alonso, Pepa Àlvarez i Òscar Coll, es van avançar tot proposant una obra sobre la figura i la literatura estellesiana, la qual hi destacava pel seu original punt de vista, adreçat als instituts. S'acompanyava, a més a més, d'un disc musical de Ximo Caffarena, fent palesa de l'estreta relació entre música i Vicent Andrés Estellés. En aquest mes d'abril, l'Ara Estellés s'ha desplaçat fins Barxeta i fins València, en dues presentacions que evidencien la vigència del projecte.

5. Antologia de Joan Fuster. Tanquem la llista amb una altra novetat d'aquest Sant Jordi. Joan Fuster, un altre dels grans clàssics de les nostres lletres, és el protagonista d'aquesta selecció de textos que ha dut a terme el professor Vicent Terol, i que inicia la col·lecció "Imprescindibles". Una completa i amena antologia de textos fusterians, que ens mostren la riquesa i la vigència del pensament del de Sueca. Compta amb proposta didàctica per treballar als centres educatius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada