dimarts, 1 de juliol del 2014

El més consultat a Onadaedicions.com durant juny

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de juny.

FICCIÓ

1. Viaje alrededor de 750 palabras. Tenim una novetat per a encetar la llista. El benicarlando J. Ricardo Bayarri ha recollit pensaments, moments i divagacions sorgides a partir dels seus articles publicats en el setmanari local El Dissabte, tot conformant un conjunt que no deixa indiferent al lector. Un variat ventall de relats, historietes, records i fins i tot poemes, sempre amb l'estil directe, sarcàstic i, també, cinèfil, d'un escriptor que estrena bibliografia.

2. El diari de Júlia. No tant recent, però també novetat d'enguany és aquest àlbum fet a sis mans: les d'Elizabet Lleixà, Eugeni Guzman i Lídia Carceller, els quals han convertit a les conegudes nines fofutxes en protagonistes d'un conte on els més menuts poden llegir o escoltar com els lligen el que la Júlia escriu al seu diari, una jornada carregada d'experiències. Un conte bilingüe català-anglés que també compta amb receptes de cuina, retallables i jocs.

3. Quan truquen de matinada. Després de les reeixides presentacions a Alcoi i a Sueca, la novel·la de Salvador Vendrell fa camí d'esdevindre un dels títols de la literatura valenciana d'enguany, amb un gran èxit de crítica i públic. Tres moments temporals claus de la història contemporània dels valencians, vistos a través de Pere, un escèptic periodista, i l'anarquista Camil Albert.

4. Àfrica. Joan Manuel Matoses va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt de Teatre amb aquesta dramatúrgia, publicada l'any passat, i ara ha sumat un segon guardó: el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en la modalitat teatral. Un just reconeixement cap a un text que explora la ciència-ficció distòpica, un futur post-apocalipsi on la supervivència sobre un desert de gel es el dia a dia.

5. Sobre el caballito de madera. Ara que aplega l'estiu i les vacances pot ser un bon moment per a fer boca amb les cròniques del viatge dadaista de la costa-riquenya Andrea Aguilar-Calderón per un bon grapat de països d'Europa, i que ara tindrà una continuació asiàtica. Podeu seguir els escrits de la guanyadora del Premi Ciutat de Benicàssim de Literatura de Viatges a www.sobreelcaballito.com


NO FICCIÓ

1. Salir del silencio. A poc de fer el primer aniversari de la presentació d'aquest volum d'històries orals, la seua autora, la nord-americana Martha Heard ha iniciat una segona gira d'actes pel territori valencià, amb la intenció de, més enllà del fets locals que van succeir a Càlig, al Maestrat, promoure i difondre aquesta metodologia per a capturar els valuosos testimonis d'aquelles persones que en van ser protagonistes dels fets històrics. Tot i això, el volum de Heard és amè de llegir fins i tot per a aquells lectors i lectores de fora de la comarca. Aquest diumenge al vespre es presenta a l'Espacio Cultural La Templanza de Peníscola.

2. Estellés, de mà en mà. Uns altres que també són de gira en aquestes setmanes són el music Borja Penalba i l'actor Francesc Anyó, responsables de l'espectacle poètico-musical basat en els versos estellesians, els quals es poden trobar en aquesta antologia que aplega lletra i música: un disc amb l'enregistrament en directe. Per tot això, Penalba i Anyó han fet una aproximació fàcil, oberta, divertida i multimèdia a Vicent Andrés Estellés.

3. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Mentre la col·lecció La Teca creix amb dos títols més, "La cuina de la Tinença de Benifassà" i "La cuina de les Terres de Mestral", aquest darrer també de la Fundació Alícia, el receptari al voltant de la garrofa manté la seua qualitat de llibre de referència quant a gastronomia del territori. Una obra que conserva la vigència del primer dia i que continua sorprenent al lector per les seues propostes.

 4. Camins soterrats d'aigua. El Centre d'Estudis de Mont-rogencs, de Mont-roig del Camp, va publicar a principis d'enguany aquest nou treball sobre el patrimoni local, en aquest cas, sobre el patrimoni d'arquitectura hidráulica, centrant-se en una construcció característica del terme: les mines d'aigua, canalitzacions que permetien portar l'aigua des de la muntanya fins els horts i els camps. El CEM ha dut a terme una important tasca de documentació i catalogació de totes aquestes mines, tant les que encara es poden veure com les desaparegudes pel pas del temps.


5. Un paseo por los puertos de Beceite. Allà per l'octubre de 2009, aquesta obra encetava la col·lecció Biblioteca Taula del Sénia. Recuperava l'escrit per Lorenzo Grafulla, en el qual recollia el viatge de dos botànics pels Ports, allà fa quasi un segle. Just aquests dies, basat també en el recorregut de Francisco Loscos i José Pardo s'ha posat en marxa una iniciativa d'esport senderista que travessa els mateixos paratges de la Tinença i el Matarranya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada