Amb el topònim de "Terres de Mestral" es coneix l'espai comprés entre els municipis de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Pratdip, a l'extrem meridional del Baix Camp, i el de Tivissa, a la Ribera d'Ebre. Un territori unit per una orografia muntayenca que s'aboca a la Mediterrània, a mig camí entre les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, i que gaudeix d'un ric patrimoni cultural i històric, on també hi podem trobar l'apartat gastronòmic representant per una menja: la clotxa.
Les mil i una clotxes
La clotxa és un menjar pràctic i complet: la seva funció era, i és, alimentar la gent del camp durant la jornada de feina. Es preparava al tros, amb ingredients a l'abast: verdures escalivades, sobretot tomàquet de penjar, all i ceba verda, junt a arengada o sardina "de casco". Aquesta nutritiva unió de mar i muntanya es col·locava a l'interior d'un pa de quilo tallat per la meitat, sense la molla i passat per la brasa. Per culminar el procés, un generós raig d'oli d'oliva. La clotxa és un recepta arrelada al territori de Mestral, fins el punt d'esdevindre el seu símbol a la taula. Per això, és el protagonista del nou llibre de cuina de la Fundació Alícia, que es presenta aquest divendres 4 de juliol a les 19 hores a la Plaça de Catalunya de l'Hospitalet de l'Infant.
Divertida i creativa. Amb aquests termes es refereix la Fundació Alícia a la clotxa. La versatilitat del plat icona de la cuina de Mestral es posa de manifest amb les nombroses variants que han dut a terme els autors del llibre. Així, junt a la clotxa tradicional, "la de sempre", podem descobrir variant tan curioses com una sopa, una pizza, una hamburguesa o un arròs de clotxa, sense deixar de banda en cap moment l'essència del plat.
Però "La cuina de les Terres de Mestral" és més que clotxa, i el receptari de la prestigiosa entitat d'investigació i divulgació culinària de Món Sant Benet no oblida la resta de l'ampli ventall de plats i dolços tradicionals d'aquests pobles. La varietat és una de les característiques més notables: la riquesa natural fa possible la presència d'amanides, sopes, plats de peix i de carn, on hi destaquen el conill i el porc. També hi ha postres i dolços: coques, bunyols, capsetes, figues… Plats saborosos i saludables, dieta mediterrània de soca-rel.
Receptari bilingüe per promocionar un territori
El receptari es troba en format blingüe català-castellà, i incorpora un llistat de maridatges de cadascuna de les propostes a càrrec del sommelier Ferran Centelles, així com el pròleg de Josep Sucarrats, periodista i director de la revista Cuina. L'obra ha estat editada per Onada Edicions dins la col·lecció La Teca i és un projecte del Pla Estratègic 2020 de la Midit, la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Tivissa i Pratdip, amb l'objectiu de fomentar el creixement econòmic de les Terres de Mestral en els sectors agroalimentari i turístic, motiu pel qual han col·laborat diversos restaurants de la zona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada