dilluns, 22 de gener del 2007

Ressenya de "La tempestuosa mar blava" per Abel Caldera

El lleidatà Ramon Usall ens presenta el seu nou llibre La tempestuosa mar blava, guardonat amb el I Premi d'Assaig Abu Bakr de l'Ajuntament de Tortosa. Usall, sociòleg i historiador, fa un repàs global als diversos conflictes que assolen els països de la riba de la Mediterrània, prenent com a punt de partida l'actualitat i remuntant-se en cada cas, vint o trenta anys enrera per presentar-nos-en les claus.

El conjunt de l'obra és un recull ben estructurat de dades que interconecta de forma notable, fent que el lector, malgrat que no sigui expert de la temàtica tractada, pugui seguir el fil de l'argumentació sense cap problema.

L'autor, bon coneixedor del món àrab (no en va és també autor del llibre Algèria Viura! sobre el procés d'independència d'aquest estat), ens mostra les principals claus dels canvis viscut dins aquest món, prenent com a eixos argumentals el traspàs ideològic del nacionalisme laic i progressista a l'islamisme i el ressorgiment de les diferències ètniques i confessionals al si d'aquestes societats. Així, repassa el sorgiment de l'integrisme islàmic com a força política, el ressorgiment de la identitat amazic i també les claus del conflicte àrabo-israelià.

D'altra banda, ens mostra també les claus de conflictes poc coneguts a casa nostra, com pot ser el cas de Xipre, i l'evolució de països com Túrquia i Grècia. Fa un repàs general al conflicte balcànic, que ell coneix de primera mà gràcies a la seva tasca de cooperant, mostrant en un espai reduït de pàgines tota la complexitat d'aquest conflicte.

Finalment, l'autor fa un anàlisi dels principals problemes estructurals i conflictes polítics que afronten les societats del nord-oest de la Mediterrània, això és, casa nostra i els països veïns. En remarca quatre: la problemàtica relacionada amb la immigració, l'augment de l'extrema dreta, l'aparició de les lluites de les nacions sense estat i l'impacte social dels moviments antiglobalització.

En definitiva, ens trobem davant un llibre altament recomanable per a aquelles persones que desitgin tenir les claus bàsiques argumentals per a entendre totes aquestes problemàtiques. No és, ni pot ser-ho en 215 pàgines, un llibre que aprofundeixi en els conflictes; per a això ja hi ha una magnífica bibliografia final.

Dinamitzador d'Edicions el Jonc, estudiós incansable i militant actiu de l'esquerra independentista, Ramon Usall torna a mostrar-nos al conjunt del moviment que amb el treball rigorós i la perseverança és possible bastir discursos i publicar llibres lluny de l'opinió publicada dominant, trufada de suposats politòlegs i "experts" que moltes vegades no disten de ser simples escribes de les "realitats" prefabricades per la ideologia dominant.

Per l'Abel Caldera. Llibertat.cat
http://www.llibertat.cat/2007/01/la-tempestuosa-mar-blava-1443

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada