dijous, 25 de gener del 2007

Mar de conflictes: "La tempestuosa mar blava"

"La tempestuosa mar blava" és un assaig de Ramon Usall que ens presenta una Mediterrània complexa i convulsa. L'ha editat Onada. 

El Mediterrani, a més de ser un mar poètic i inspirador de cançons, és també l'epicentre d'un seguit de conflictes que, amb arrels històriques, van sacsejant les seves ribes a través del temps. L'historiador Ramon Usall els ha resseguit tots i ha bastit un assaig que es va endur el premi Abu Bakr de l'Ajuntament de Tortosa. "La tempestuosa mar blava. Una aproximació als conflictes de la Mediterrània", l'acaba de publicar Onada Edicions. 

Usall presenta la Mediterrània com una de les zones més importants del planeta per la seva situació estratègica i per tot el magma d'interessos polítics i socials que concentra al seu voltant. No podem oblidar que aquest mar nostre ha estat testimoni d'enfrontaments com el dels Balcans, l'escalada de l'islamisme cruent a Algèria, la batalla constant del Pròxim Orient, la dividida illa Xipre, la doble personalitat de Turquia, els conflictes del Sàhara Occidental... 

Una terra que, sota l'aparença de calma, és capaç de fer conviure universos enfrontats i d'equilibris molt delicats i que, segons el que proposa Ramon Usall a l'epíleg del seu assaig, té a les seves mans la possibilitat de deixar de banda els enfrontaments i construir aquell pont de mar blava que proposaven Lluís Llach i Miquel Martí i Pol. 

Font: Catalunya Ràdio
http://www.catradio.cat/noticia/11418/Mar-de-conflictes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada