dilluns, 2 de març de 2020

El Setmanari L'Ebre entrevista Montse Castellà, autora de la biografia de Zoraida Burgos

 

El periodista Oriol Gracià ha publicat en el Setmanari L'Ebre una entrevista a Montse Castellà arran de la publicació de "Zoraida Burgos i Matheu", el resum biogràfic de la bibliotecària i poeta tortosina, membre de la generació de postguerra que va revitalitzar la cultura catalana a les Terres de l'Ebre.

Castellà ha definit el llibre com "un llibre a quatre mans, en diferents pianos". S'estructura a partir d'una sèrie de converses mantingudes amb Burgos durant més de sis anys. No va ser fàcil convèncer-la, exposa l'autora, "és una dona que sol dir que no, per humilitat i discreció. (...) Per fer el llibre ens ha calgut negociar i hem acabat trobant la fórmula que ens ha convençut a totes dues", referint-se a aquestes trobades en espais còmodes per a la biografiada.

A l'hora de definir la literatura de Zoraida Burgos, Castellà la defineix com "senzilla i críptica, t’atrapa", i per això es va implicar en el llibre: "Darrere de la seua obra hi havia un personatge que tenia ganes de conèixer." El llibre fa un profund repàs a la seua trajectòria literària, la qual abraça des dels anys 50 del segle XX fins l'actualitat. "Al principi, hi predominaven els versos lliures i els temes socials, perquè durant l’antifranquisme la poesia era una de les poques eines d’expressió que servia per a reivindicar i de tant en tant podia saltar-se la censura. Per incultura i desconeixement dels censors, és clar. A poc a poc, afina i sintetitza el llenguatge i aprèn a treballar la mètrica."

Però, com s'assenyala en l'entrevista amb Oriol Gracià, la biografia dedica tanta atenció a l'obra com a la persona, i ens retrata el seu avenir vital, la seua personalitat, els seus interessos i la influència dels familiars i les amistats que l'envolten, amb especial cura cap els membres de la seua generació: "Parlar de Zoraida és parlar del ressorgir cultural de Tortosa durant la postguerra, i dels intel·lectuals d’esquerres que van confluir al voltant de la revista GEMINIS. Parlar de Zoraida és també parlar del PSUC, de la repressió política i de l’empresonament de molts dels qui militaven al seu entorn", comenta Castellà.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada