dijous, 13 de novembre del 2014

La clementina d'Alcanar és la protagonista d'un nou llibre de cuina


Capaços de fer fruitar les pedres. Amb aquestes paraules va definir en Pau Vila els canareus a les seues "Visions geogràfiques de Catalunya". Més de mig segle després, Alcanar és un poble amb una indústria agrària de primer ordre, i com a bandera, la clementina, el cítric desenvolupat a partir de la mandarina i la taronja. Més enllà d'un simple berenar o una peça que tanque l'àpat: el seu sabor, dolç i alhora àcid, pot formar part de tota mena de plats, donant-hi lloc a receptes originals, saboroses i saludables.

La clementina és la protagonista

A partir d'aquesta premissa, els investigadors i cuiners de la Fundació Alícia, una entitat de referència de la recerca culinària a Catalunya, han preparat el receptari "La clementina d'Alcanar a la cuina", un conjunt de propostes que ens permetran donar un toc de color taronja als fogons. El llibre es divideix en cinc apartats, que comencen pels entrants, on hi trobem, per exemple, un gaspatxo de clementines amb llagostins de les Cases, un plat que combina el millor dels dos nuclis urbans canareus, o una graellada de verdures amb romesco de clementina. Tot seguit podem escollir entre els peixos o les carns: musclos amb clementina, llenguado a la meunière de clementina, xai rostit amb suc de clemenules o costelles de porc a l'estil de Texas amb clementina, entre d'altres. Per als més llèpols, cócs, flams, gelats i trufes, sempre amb el toc cítric inconfundible. El receptari no se n'oblida de les begudes, i a més de l'obligat suc, aquí amb una modalitat "on the rocks", s'hi aposta per un bon vi de tardor, un curiós clementinello o un bandarra, segons els autors, Clementina Sour.

La versatilitat i les grans possibilitats d'aquest ingredient són el fil conductor de "La clementina d'Alcanar a la cuina". Com apunten des de la Fundació Alícia, permet "tot tipus de receptes, des de la cuina casolana d'arrel tradicional fins a les creacions més agosarades de la cuina d'autor", i recorden que el cítric ha estat present a la gastronomia catalana des de l'època medieval, tot aplegant al punt d'esdevindre un distintiu nostrat entre les gastronomies europees dels temps el mestre quatrecentista Robert de Nola.

Un fruit ben saludable arrelat a la història d'Alcanar

El cítric, siga clementina, mandarina o taronja, és un element indestriable de la història d'Alcanar. Es pot ben dir que aquí, el llaurador no ha triat el conreu, sinó que ha estat a l'inrevés. Tal com recorda l'investigador d'història local Joan-Baptista Beltran, "al resguard de la serra de Montsià, la morfologia del terreny i les condicions medioambientals òptimes amb el seu microclima fan que les terres canareves esdevinguin especialment adequades i generoses per al conreu dels cítrics. Tota una cultura i tradició de treball transmesa de pares a fills al llarg de generacions". Després de traure endavant varietats com la sanguina o la navel, des de fa unes dècades la pagesia s'ha centrat en la varietat clemenules de la clementina, una mutació detectada per primer cop a Nules a mitjans del segle passat, que proporciona uns fruits de gran qualitat, mida, color i forma abellidores, que creixen en arbres vigorosos adaptats al terreny i el clima, i que actualment mou una indústria que abasta 7.500 hectàrees al llarg de quatre municipis, a les dues ribes del riu Sénia. El sector ocupa milers de persones al llarg de la cadena de producció, des del camp fins la taula.

Beneficis econòmics que s'afegeixen als salutífers. A l'igual que la resta dels cítrics, la clementina és coneguda per la seua aportació de vitamina C, antioxidant i beneficiosa per al sistema immunitari. Però no és l'única substància bioactiva que hi conté. Amb la vitamina A també gaudeix d'aquestes propietats i ajuda al creixement, mentre que la fibra dels gallons és beneficiosa per a l'aparell digestiu.


La cuina com a element identificador del territori

"La clementina d'Alcanar a la cuina" estarà present als actes de les XXI Jornades Citrícoles que tindran lloc al municipi. L'obra es presentarà el dilluns 17 de novembre, a les 19.30 hores a l'Edifici Municipal dels Serveis Agraris (Avda. Catalunya, 64), amb la participació de Joan Josep Malràs, diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Tarragona, del regidor d'Agricultura d'Alcanar, Josep Maria Sancho, i de l'alcalde de la localitat, Alfons Montserrat.

El llibre és el nou volum de La Teca, la col·lecció de l'editorial Onada Edicions que busca promoure la cultura i la història de les nostres comarques a partir de la riquesa i el patrimoni gastronòmic que amaguen pobles i ciutats de les Terres de l'Ebre, el Camp i el Maestrat, o de la reivindicació d'ingredients que són propis. De fet, aquesta és la quarta col·laboració entre la Fundació Alícia i Onada després de "Cocina de aceite de variedades tradicionales Territori Sénia", "La pastisseria i la cuina de la garrofa" o "La cuina de les Terres de Mestral".

2 comentaris: