Un dels objectius d'Onada Educació és promoure la literatura de proximitat i apropar als estudiants als autors i autores de les seues comarques, amb els quals comparteixen espais, llengua, societat, història... que contribueix al vincle entre l'obra i el lector. I la literatura juvenil al Camp de Tarragona és una de les apostes més potents del projecte, que compta amb noms com Margarida Aritzeta, Jordi Tiñena o Maria Lluïsa Amorós, entre d'altres, als quals s'hi sumen, aquest mes de juny, els tarragonins Àngel-O. Brunet i Joaquim Biendicho.
Amb Biendicho reeditem una de les seues novel·les més reeixides, "1937", que va ser guardonada amb el Premi Pere Calders. Ambientada en la ruralia d'entre Vila-seca i Salou durant el segon any de la Guerra Civil espanyola, narra les vivències de la família Joy, qui viuran tota mena d'embolics i aventures, alguns dramàtics, d'altres misteriosos i intrigants. Un relat curt i potent, que s'adiu com a lectura preceptiva per al segon cicle d'ensenyament secundari i Batxillerat.
Un llibre que ha recaptat bones crítiques

Potser el més encertat de la novel·la és precisament això,
que és molt real, molt humana i, per tant, propera a nosaltres. El que
senten els protagonistes i les seves reaccions són les mateixes que
hauríem sentit nosaltres, els lectors, en la seva situació.

Per la seua banda, Jesús M. Tibau al blog Tens un racó dalt del món, assenyala que "1937" ens parla "d'una vida diària plena de duresa, però també d'humanitat.
Molts fragments del llibre ens sorprendran, ens posaran la carn de
gallina per la seva cruesa, per la presència de la mort ben a la vora i,
per contrast, també de la vida". I un altre blogaire, Miguel Ángel Fernández a Baúl de notícies, hi destaca "la guerra, la por, la fantasia, la infància, el camp i la vida rural com a temes principals", així com l'apartat lingüístic, amb expressions locals i un ric vocabulari referit al camp que empra Joaquim Biendicho.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada