dimecres, 24 de juny del 2015

"Un relat que, millor que un llibre d’història, reflectix una ciutat de Sagunt en blanc i negre". Manel Alonso parla de "Maleïts entrepans" d'Antoni Gómez

L'escriptor Manel Alonso ("Els somriures de la pena", "Cròniques des de l'infern") ha ressenyat per a la revista digital Sons de Xaloc el nou llibre del saguntí Antoni Gómez, "Maleïts entrepans", una narrativa que evoca la infantesa de l'autor a la capital morvedrina durant els anys 60 i 70 del segle passat.

Tot i basar-se en les experiències i vivències personals d'Antoni Gómez, la novel·la compta amb una diversa i variada galeria de personatges observats des dels ulls de xiquet del protagonista i "que l'ajuden a reconstruir un univers que el temps s'ha encarregat de fer desaparèixer", exposa Alonso, destaca aquesta confrontació entre els món de l'infant i el món dels adults.

Aquest infant és enmig del món dels adults i dels infants, i ens oferix de vegades amb cruesa escenes dels dos mons. Una cruesa que té un punt d’ingenuïtat, d’innocència, no oblidem que la mirada és la d’un xiquet, per més madur que les circumstàncies l’han obligat a ser, però amb un punt de sarcasme, d’humor del narrador adult, que en recordar lliga caps i acaba de comprendre d’una manera clara certes coses que de menut se li escapaven.

Un altre punt que hi subratlla el crític és l'ambientació, Sagunt, sobretot el Sagunt històric, que conforma un personatge més de la trama, "un escenari que li aporta un espai amb una gran personalitat que porta l’autor a reflexionar sobre el pas del temps i la tragèdia del viure quotidià marcat per cada etapa històrica" i que es complementa amb l'altre escenari, més casolà i quotidià: el bar familiar, llar d'aquests maleïts entrepans que recorda Antoni Gómez.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada