divendres, 26 de juny del 2015

"Romàntica reminiscència del que significava i significa ser valencià en un poble envoltat de tanta riquesa patrimonial". Sergi Durbà parla de "Maleïts entrepans"

"Lectura obligada". Així comença la ressenya que l'escriptor Sergi Durbà ha dedicat a "Maleïts entrepans", el nou llibre d'Antoni Gómez, una sort de novel·la autobiogràfica que ens retorna al Sagunt dels anys 60 i 70 vist des dels ulls infantils del protagonista. La històrica ciutat és un més de la variada galeria de personatges que hi desfilen per la vida del xiquet; també pel bar familiar on prepara eixos entrepans del títol, destinats a uns primers turistes que acudien atrets per la poc explotada encara monumentalitat de l'indret.

Gómez ens delecta ara pels viaranys dels records, dels seus records, tota una evocació de la infantesa que dibuixa la zona més emblemàtica i alhora més desconeguda de Morvedre, el barri vell, situat a tocar del teatre romà, cruïlla de racons i desmemòries, allà on els pares de l’autor regentaven un bar refugi d’històries mínimes, de vegades màgiques, de vegades tràgiques, totes plenes d’anècdotes i matisos de tota una vida marcada pel treball del camp, per la postguerra i per les circumstàncies de tot plegat. 

Per a Durbà, "Maleïts entrepans" representa el millor costumisme que convida al debat sobre els profunds canvis que ha viscut el país en les darreres dècades. Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada