dilluns, 2 de gener del 2017

El més consultat a Onadaedicions.com durant desembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de desembre.

FICCIÓ

1. La maleta del abuelo. El Premi d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló s'ha consolidat i ha esdevingut una marca de referència respecte a la qualitat en aqeust gènere literari, com ho demostra aquesta obra, guanyadora de la tercera edició, la qual aborda la problemàtica de l'Alzheimer en els nostres grans des de la innocent i imaginativa mirada de la xiqueta Marianna. Al llarg de desembre, els seus autors Juan Hernaz i Fátima Fernández l'han passejat en diversos actes celebrats a la seua terra, Astúries.

2. Trons d'avís. La primera part de la nissaga "Encesa en flama" ha estat una de les grans novetats d'aquesta campanya de Nadal. L'estrena, el passat dia 18, va omplir l'Auditori de Benicarló per al debut novel·ler de Pedro Manchón, el qual ha literaturitzat les Falles a través de les vivències dels habitants del fictici poble de Beniana al llarg de cent anys. Cal sumar-li l'apartat gràfic de Fernando Foix i la peça musical composta per a l'ocasió pel mestre Pablo Anglés.

3. L'Estirp de la Sang Reial. No sortim del Maestrat. Un altre autor del nord valencià, Pep Castellano, va publicar a l'any 2010 aquesta novel·la juvenil, reeditada a principis de 2014 en Maremàgnum, i que amb les acaballes d'enguany ha vist com la tercera edició aplega a les llibreries. Bona mostra de la grata acollida que han tingut les aventures del comissari Arrufat a les aules curs rere curs.

4. Cita a la Paret de Gel. Sens dubte, un títol ben apropiat per aquest inici hivernal. Aquesta novel·la juvenil d'aventures de Margarida Aritzeta ha estat un dels volums a tindre en compte en aquest 2016, després de ser inclòs en el programa del Gust per la Lectura de la Generalitat de Catalunya. L'autora de Valls enganxarà el lector jove i adult amb l'amistat i els perills que sorgeixen a partir d'una insòlita catàstrofe climàtica.

5. Després del silenci. Una bona història no té data de caducitat. Això explica el perquè ja gairebé set anys de la seua publicació, després de guanyar el Premi Ciutat de Sagunt, aquesta narrativa d'Enric Lluch manté la seua vigència, tant com a lectura prescriptiva com dirigida al públic adult. El reconegut escriptor d'Algemesí ha encertat amb una obra dramàtica, on les emocions, les intrigues i els secrets familiars no deixen ningú indiferent. Per rematar-ho, desembre ha vist l'arribada del segona edició en la col·lecció Maremàgnum.

NO FICCIÓ

1. L'única passió noble. Altra de les obres premiades als Ciutat de Benicarló va ser aquest assaig de Joan Garí, dins de la modalitat de Narrativa Memorialística. Un llibre punyent, exigent i àgil, en el qual l'escriptor de Borriana reflexiona, mitjançant una conversa fictícia amb madame Mähler-Besse, sobre el país dels valencians amb la vista posada en Michel de Montagne, l'autor dels Essais, i en Joan Fuster.

2. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Aquest gener es compliran ja cinc anys de l'estrena d'aquest volum a la seu de la Fundació Alícia, artífexs de la recuperació de la garrofa com a ingredient saludable i nostrat, juntament nombroses institucions i productors. En aquest llibre, reeditat fa pocs mesos, aporten un grapat de sorprenents receptes amb aquest fruit com a protagonista, juntament d'altres provinents de cuiners i pastissers catalans.

3. La cuina de Traiguera. La col·lecció gastronòmica La Teca està pensada especialment en potenciar la nostra cuina més pròxima. Pot ser des de la innovació, com és el cas anterior, o des de la tradició, com van fer el cuiner Rafael Gauxachs i l'escriptor Vicent Sanz per acometre el receptari del seu poble, Traiguera, al cor del Maestrat. Així, a partir de la memòria i l'herència, ambdós ens descriuen la societat i la cultura local amb les coccions, els ingredients i els sabors.

4. Antologia de Joan Fuster. Com diu l'antòleg Vicent Terol, si Fuster és un dels assagistes europeus més importants del segle XX, per què no l'aprofitem al màxim? Amb aquesta premissa, el professor ha fet una acurada selecció de la ingent obra fusteriana, pensada especialment per al treball a les aules, però que no defugirà el compromís amb qualsevol interessat a introduir-se en el llegat intel·lectual del de Sueca.

5. Rèptils i amfibis a la Terra Alta. Serps, fardatxos, granotes, tortugues… la comarca de la Terra Alta és l'hàbitat d'una gran varietat de fauna herpetològica, que ha estat l'objecte d'estudi de la veterinària Anna Garcia Codina i de l'enginyer de forest Joaquim Garcia Codina. Ara bé, més enllà de la catalogació d'espècies, el llibre és un passeig per la relació entre aquests animals i els habitants de la comarca: en la parla, els refranys, les mostres artístiques, les llegendes, així com en l'apartat sanitari i en de la preservació del seu ecosistema per l'acció humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada