divendres, 4 d’agost del 2017

Gairebé una vintena de presentacions literàries van protagonitzar el tercer Sopar de Lletres d'Onada

El Sopar de Lletres d'Onada Edicions s'ha consolidat com una de les trobades estivals de referència, tal com es va manifestar a la vetllada celebrada anit dijous 3 d'agost a Benicarló, en la qual prop de 140 persones hi van assistir a les micro-presentacions i a l'homenatge a l'historiador Joan Ferreres que va tindre lloc al Pau Restaurant de la localitat maestratenca. L'acte va tornar a comptar amb personatges provinents de la cultura, de la literatura i de la política del Maestrat, Ports i les Terres de l'Ebre, tot incidint en el caràcter de cruïlla que identifica tant el Sopar de Lletres com la pròpia editorial Onada.

 (Foto de La Calamanda)

En el format que caracteritza aquesta trobada, la literatura es va maridar amb la gastronomia, tot alternant un conjunt de presentacions amb els diversos àpats del menú preparat pel cuiner Roberto Pau. S'hi van comptar fins a divuit intervencions d'autors i autores que han estrenat llibre en clau territorial en el darrer any van fer cinc cèntims, amb unes intervencions concises, àgils, divertides i emotives. Una xifra que demostra el gran moment creatiu de les nostres comarques, i que referma el paper d'Onada com l'editorial del nord valencià i les Terres de l'Ebre. 

D'aquesta manera, pel que fa a llibre infantil Olga Besolí va parlar de "Muniatto i la Cucafera", Montse Boldú de "El gripau Estanislau ...i altres poemes" i Núria Ibáñez de "Per Carnaval, farina i cóc amb sal". La narrativa va anar a càrrec de Pedro Manchón amb "Trons d'avís", Marta Tena amb "Tots els colors del vent" i Jesús M. Tibau amb "La vida darrere de l'aparador", mentre que el gènere poètic el va posar Ana Chover amb "Carn de ficcions". Quant a la no ficció, hi van haver biografies: "Carmen Segura i Martí" d'Alícia Coscollano, "Mossèn Joan Abarcat i Bosch" de Jacint Torrents, "Biografia de Francesc Mestre i Noè" de Núria Menasanch, "Manuel Milián Mestre" de Josep San Abdón i "Joan Sorlí, la força de l'espontaneïtat" d'Albert Curto. També les monografies històriques de Miquel Àngel Baila ("Los proyectos de ferrocarriles hasta el puerto de Vinaròs") i Vicent Royo ("Els orígens del Maestrat històric"). La dúpla Jaume Rolíndez i Pedro Manchón van presentar el segon volum de "Famílies tradicionals de Benicarló", Joan Bofarull va fer cinc cèntims de "Les muixerangues valencianes" i Inés Solé va parlar de "Aproximació al marc teòric del Programa d’Intervenció Socioeducativa 6-16". Finalment, Xaro Miralles i Josep Manel Barberà, alcaldessa i regidor de Cultura de Benicarló, van concloure amb una menció als Premis Literaris de la localitat.

El final del Sopar de Lletres va ser el moment per a l'homenatge a Joan Ferreres i Nos, l'historiador del Maestrat, amb una notable bibliografia en la qual ha tret a la llum una gran diversitat d'episodis històrics dels pobles del nord valencià, especialment en la seua etapa moderna. Entre les seues darreres publicacions es poden citar els dos volums de "Canet modern" i "Càlig modern" o "Patrimoni terrisser de Traiguera". Precisament aquest mes estrena nova publicació: "La Jana moderna". L'acte de reconeixement cap Joan Ferreres es va composar de la laudatio de Ximo Roca, del Centre d'Estudis del Maestrat, un poema a càrrec de Jaume Rolíndez, i l'obsequi d'un ram de flors i una cistella carregada de lectures, que van posar el punt i final a un Sopar de Lletres cada cop més multitudinari.

El Sopar de Lletres als mèdia

Diversos mitjans de comunicació tant del Maestrat com de les Terres de l'Ebre s'han fet ressò de la trobada que organitza Onada Edicions. D'aquesta manera i entre d'altres, Canal 21 li ha dedicat una peça informativa, que es pot veure a continuació.


També podeu llegir la crònica publicada a La Calamanda, una galeria fotogràfica al Facebook de 3x4.info o podeu veure l'acte íntegre a Canal 56, tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada