dimarts, 19 de setembre del 2017

"Vivia la vocació com un projecte de vida". Cazarabet entrevista Alícia Coscollano, autora de la biografia "Carmen Segura i Martí"

A més de ser una llibreria que des del poblet aragonès del Mas de les Mates aplega a tot arreu, Cazarabet també té una vessant de difusió de la cultura a través de les entrevistes que realitza a autors i autores, especialment centrades en qüestions de patrimoni i d'història contemporània. Una de les darreres que han vist la llum ha estat la conversa mantinguda amb Alícia Coscollano arran del seu nou llibre, "Carmen Segura i Martí. Una mestra avançada al seu temps", un retrat de la coneguda docent de Benicarló, un referent de l'ensenyament abans i després de la Guerra Civil.

"Com a ésser humà crec que era extraordinària", comença explicant Coscollano, qui ha composat la biografia a través de les aportacions sentides de companyes i alumnes d'aquesta mestra, nascuda a Roquetes, formada a Barcelona en el marc de les noves pedagogies i establerta a Benicarló. "Les seus classes eren dinàmiques i oferia una educació integral que passava tant per la filosofia o les matemàtiques, com per la música o la pintura. A més, realitzava sortides vora mar per tal que les alumnes pugueren pintar a l'aire lliure", assenyala l'autora.

Avui en dia, un certamen infantil de contes recorda la figura de Carmen Segura, però el pas del temps ha esborrat part del seu llegat: "els seus esforços en aconseguir que les dones estudiaren, que continuaren amb la seua formació. Va ser ella la que va formar les primeres dones que van accedir a llocs de treball en empreses a Benicarló".

La seua semblança, traslladada per diferents alumnes, ha estat una aproximació, unes pinzellades d'un retrat més ampli. es pot llegir entre línies. Ella, de fet, vivia la vocació com un projecte de vida. Quan finalitzava les classes del dia s'emportava a alumnes a casa, i allí continuava oferint llibres, tocar el piano o pintar. Vivia l'ensenyament en totes les vessants i gaudia d'una formació holística. No és gens fàcil, ni inclús actualment, trobar persones amb tants interessos per la vida.

Podeu trobar l'entrevista completa tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada