dimecres, 3 de gener del 2018

El més consultat a Onadaedicions.com durant desembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de desembre.

FICCIÓ

1. Tirant lo Blanc per a infants. Aquesta és una obra imprescindible. El clàssic de Joanot Martorell, l'obra valenciana més universal, pren nova volada amb aquesta edició pensada per als més menuts, amb adaptació del text a cura de Salvador Vendrell i unes il·lustracions fantàstiques d'Oreto Cruzà, amb les quals redescobrirem les aventures del jove cavaller Tirant, de Plaerdemavida i Hipòlit, de Carmesina i el Gran Soldà. De gran mida, en tapa dura i bilingüe en anglès, un autèntic llibre per regalar i regalar-se.

2. Encara que menut, sóc important. Els llibres de Fátima Fernández i Juan Hernaz sempre són especials. Tenen un halo que els fa màgics, somniadors i irresistibles per als xiquets lectors i lectores de totes les edats. Enguany han revalidat el Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló amb els pensaments i les emocions d'un modest personatge, que es qüestiona el seu lloc a l'univers.
 
3. La lluna de Praga. La contínua presència a les aules de la novel·la de Jordi Santasusagna fa possible que, quatre anys després de la seua estrena, la trobem en els escalafons. Però si ha enganxat a professors i alumnat ha estat gràcies al bon fer de l'escriptor de Cardona, capaç de crear un intens thriller literari al voltant de les vivències de l'Anna, una jove desapareguda a Praga, i del Charly, el professor d'institut encarregat de tindre'n cura.

4. Versos contra la violència. Poesia d'actualitat. La violència viscuda als carrers ebrencs en la jornada del referèndum de l d'Octubre va impulsar a activistes culturals del territori a organitzar un esdeveniment de rebuig, en el que el paper guanyara a la pedra. S'hi van celebrar recitals a la Ràpita i Roquetes, amb desenes de participants, i ara s'ha materialitzat en un llibre que arreplega aquells versos, alguns creats per al moment, d'altres recuperats, i que també està previst que protagonitze una gira de presentacions en aquests primers mesos de l'any entrant.
 
5. Espill. La col·lecció Imprescindibles allotja obres universals de la nostra literatura tant de no-ficció com de ficció. Aquest és el cas del clàssic medieval del metge Jaume Roig que ha adaptat Salvador Vendrell a la prosa contemporània. Amb fama de misogin, s'ha especulat si al darrere de l'odi cap a les dones que hi recorre el text no s'amaga una paròdia que pretén denunciar precisament aquesta situació a partir de l'exageració còmica.

NO FICCIÓ

1. Joan Fuster per a joves. Sens dubte, l'intel·lectual de Sueca ha estat un dels noms propis de l'any que acaba de cloure's. En el 25 aniversari de la seua mort, han estat nombroses les iniciatives culturals i literàries que s'han acostat a la seua figura i la seua obra, senyal de la plena vigència del pensament fusterià. Entre els llibres que han vist la llum en els darrers mesos ha destacat aquesta antologia a cura de Salvador Vendrell, orientada especialment a que els nous lectors coneguen i treballen Fuster a l'aula.

2. La cuina de la gent de la mar. El mes de desembre es va encetar amb la presentació del llibre a Vinaròs, el poble del cuiner Juanjo Roda. Ací, l'autor i guanyador del II Premi Internacional de Llibre Gastronòmic Ciutat de Benicarló va exposar aquest projecte que combina cuina i etnologia per homenatjar la figura del ranxero, la d'aquell mariner encarregat de preparar el menjar a la barca. Gastronomia en vies de desaparició, però que mostra interessants propostes amb productes de qualitat i de quilòmetre zero.

3. Els orígens del Maestrat històric. El penúltim dia de l'any, Traiguera acollia la presentació, una més, d'una de les obres més destacades dels darrers mesos. L'interès per conèixer la història del nord valencià ha quedat ben palès amb l'èxit del llibre de Vicent Royo, qui ens proposa un viatge set segles enrere, quan es va constituir l'orde de Montesa. Això ha anat acompanyat amb una contínua gira de presentacions pels pobles del territori i que ha contribuït a la difusió del patrimoni maestratenc.

4. Carles Santos i Ventura. El passat 4 de desembre ens deixava Carles Santos. La mort del genial compositor vinarossenc va despertar el reconeixement i l'homenatge de tots aquells qui el van conèixer o admiraven el llegat artístic que perdurarà. L'interès per Santos va conduir cap a la biografia que fa poc més de dos anys li dedicava l'escriptora i periodista Alícia Coscollano, una llarga conversa on el músic passeja pel seu recorregut vital.

5. Antologia de Joan Fuster. I per acabar, més Fuster. Aquesta antologia, a cura del professor Vicent Terol, recupera alguns dels passatges més punyents de l'extensa obra fusteriana per tal de posar-los a l'abast dels lectors i lectores que encara no han aprofundit en la literatura del suecà. La compilació ha tingut una gran acollida tant com a lectura prescriptiva com en el públic en general, i ja compta amb una segona edició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada