dissabte, 19 d’octubre del 2019

El poeta Isaïes Minetto i el dramaturg Roger Pou guanyen els Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2019

 

Els Premis Literaris Ciutat de Sagunt ja coneixen les obres guanyadores de l'edició de 2019. Passat 18 d'octubre, el Centre Cultural Mario Monreal va acollir l'acte de lliurament, i per primer cop, una modalitat ha quedat deserta. Ha estat el Certamen de Narrativa, que complia la 21ena edició, i en la que el jurat ha decidit no atorgar el guardó a cap dels 27 treballs originals que s'hi van presentar.

Les altres dues modalitats sí que van comptar amb sengles treballs guanyadors. La més veterana, la 22ena edició del Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal, va recaure en "La pedra del temps" del valencià Isaïes Minetto, un text composat per un sol poema de més de mil tres-cents versos alexandrins, en el que el protagonista, un caminant que representa l'escriptor i el lector, es disposa a abandonar l'estança on viu i abans fa una darrera ullada de comiat als objectes i l'espai que l'han circumscrit. Com en una cascada d’imatges i sons, el caminant-lector s’endinsa endut pel seu propi inconscient en una superposició de veus i flaixos de llum on es veurà ara movent-se, ara quiet «com les imatges del cinema dels anys vint amb els rostres enfarinats», inexpressiu, gesticulant o parlant llengües inconcebibles en hores de la vigília i que ara es fan, de sobte, reflex astorador del seu –i nostre– ésser més inconegut. Isaïes Minetto és docent i traductor de l'àrab al català, sobretot del premi Nobel Naguib Mahfuz. També ha publicat diversos poemaris, com L'altre o Llibre de les esferes.

Per la seua banda, el 16è Premi de Teatre Pepe Alba ha estat per al català Roger Pou amb la dramatúrgia "Retòrica de la incertesa", que narra des d'una xicoteta i austera habitació de l'Hostal França les últimes hores de Walter Benjamin. Com ha arribat fins a ací, fins al poblet fronterer de Portbou? Quina incertesa vital el conduirà a prendre la fatal decisió? La vida és molt complexa. L’existència, a voltes absurda, podria simplificar-se en seixanta-quatre caselles i un seguit de moviments. Les converses al voltant d’un tauler d’escacs entre Walter i un seguit de contrincants, sobre la vida, l’art, l’amor, la política, la humanitat condicionaran les decisions preses per Benjamin en el passat. La incertesa el perseguix en el seu exili constant, un exili que acabarà a Portbou. Roger Pou és professor d'Arts Escèniques i director del Taller de Teatre d'Arenys de Mar, amb més de vint obres teatrals escrites, com El misteri del museu o Desgana.

"La pedra del temps" i "Retòrica de la incertesa" arribaran a les llibreries la pròxima primavera. Per fer boca, hi podeu veure el vídeo de l'acte de lliurament dels Ciutat de Sagunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada