dimecres, 30 d’octubre del 2019

La revista Saó ressenya "L'efervescència literària a Morella i als Ports" d'Enric Querol

El crític Josep San Abdón ha publicat una ressenya de "L'efervescència literària a Morella i als Ports" en el número d'octubre de la revista Saó, en la qual hi descriu aquest assaig del lingüista Enric Querol, qui analitza l'esclat de la producció literària que va tindre lloc a Morella i comarca entre els segles XVI i XVIII.

Un auge literari acompanyat de l'auge econòmic en el qual hi van jugar un paper fonamental els professionals liberals: notaris, advocats, metges, mestres..., qui van fer possible el desenvolupament i l'interès per la cultura al nord valencià. "Aquest patrimoni literari havia estat ignorat molt de temps" i el llibre de Querol "vol cobrir una mancança encara evident en la història cultural del territori".

A continuació San Abdón repassa noms propis la institució de l'Escola de Gramàtica de Morella i personatges com el teòleg Francesc Cros, Joan Francesc Ram, Francesc de la Torre, Gaspar de la Figuera i Carles Gasulla d'Ursino, autor del' Pensil celeste',"que més enllà de la seua qualitat literària ens exposa la manera de viure la literatura per part d’aquella societat tardobarroca que, encara allunyada de les grans ciutats, estava al dia de la modernitat del moment".

Així mateix, hi trobem una important producció historiogràfica, jurídica, teològica i de literatura tècnica. El llibre d’Enric Querol presenta un ampli ventall de possibilitats per a seguir aprofundint l’estudi del fecund passat cultural d’aquestes comarques. 

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada