dijous, 5 de novembre del 2015

'Els fils de la memòria’, al rescat de llegendes de la Plana Baixa. Reportatge a Mediterráneo

Arran de les presentacions de "Els fils de la memòria" a la Vall d'Uixò i Castelló, el periòdic Mediterráneo ha dedicat un reportatge a la novel·la dels vallers Nel·lo Navarro i Josep Vicent Font, un conjunt de llegendes populars enmig d'una trama protagonitzada per dos soldats desertors de les Carlinades del segle XIX. 

Són un total d'onze rondalles que els autors han pogut rescatar de l'oblit, escoltant-les directament de les anteriors generacions, "nosaltres encara tinguérem la sort, de menuts, de sentir de boca dels nostres majors històries, contes i llegendes ambientades en la nostra comarca, així com descripcions d’éssers i animals fantàstics i personatges mitològics que, d’una manera natural, acabaren formant part del nostre bagatge cultural i que mai no hem oblidat", apunten.

A banda de la recopilació, la tasca ha estat dotar-les d'una narració i estructura ben definida, en alguns casos gairebé un treball d'arqueologia a través de fragments o esbossos de les històries que els diversos informants tenien a la memòria.

"Els fils de la memòria", tal com recorda l'article, és una posada al dia de "Vora el riu d'Uixò", un reeixit llibre publicat fa dues dècades per Navarro i Font que va tindre una gran acceptació a la localitat, especialment als centres educatius. Ara, amb aquesta nova edició, les llegendes aplegaran a la resta del país.

Podeu llegir el reportatge complet, tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada