dilluns, 16 de novembre del 2015

Francesc Gisbert, Jesús Giron i Joan Ramon Gironès guanyen els Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2015


Divendres passat es va celebrar l'acte de lliurament dels XVIII Premis Literaris Ciutat de Sagunt, un dels guardons de referència de les lletres valencianes. L'esdeveniment, conduït per la companyia teatral Camí de Nora al Centre de Cultura Mario Monreal, va comptar amb la participació del batlle Francesc Fernàndez, qui va dedicar la seua intervenció al poeta saguntí Jaume Bru i Vidal en el 15è aniversari de la seua mort, així com d'altres representants del consistori morvedrí.

Quant els premiats, el XVII Certamen de Narrativa Ciutat de Sagunt va ser per Francesc Gisbert per "En un món de bojos", una novel·la coral, on diversos personatges expliquen una mateixa història des de punts de vista diferents que van completant la trama. Són personatges marginals que tracten de sobreviure en un món marcat per una crisi econòmica i de valors: una científica depressiva, una vídua solitària, una presentadora de televisió en hores baixes, un periodista exconvicto, un informàtic sense treball i un director d'una multinacional sense escrúpols. Tots ells es veuen immersos en una història carregada de crítica social i sentit de l'humor. L'autor alcoià és filòleg i professor de valencià, i suma així un guardó més a un nodrit palmarès que combina novel·la, llibre infantil i juvenil o assajos sobre cultura popular.

Mentre, el XVIII Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal ha estat per a Jesús Giron amb "Inventari de fragilitats", un poemari que no és d'amor, però parla d'amor, i també, del desamor, a través de recorregut per les relacions amoroses tan fràgils i variables. Giron, nascut a Calles i resident a la Pobla de Vallbona, és llicenciat en Geografia i Història, i en Ciències de l'Educació, i exerceix de professor de valencià. Aquest serà el seu segon llibre publicat.

Finalment, el XII Premi de Teatre Pepe Alba, per tercer cop consecutiu, marxa a Catalunya de la mà de Joan Ramon Gironès, autor de "La nit ens atrapa", obra de teatre ambientada a principis del segle XX. El Dr.Muntaner, psiquiatre especialitzat en la “degeneració sexual” rep l'encàrrec de “guarir” a l'hereu homosexual d'una família aristocràtica. L'arribada del metge coincidirà amb una sèrie de fets extraordinaris i aterridors que posarà en perill a tots els habitants de la casa. És la tercera dramatúrgia de Gironès, llicenciat en Comunicació Audiovisual i màster en Escriptura per a Cinema i Televisió, i fundador de la companyia Los Genios Locos.

Al remat, els Premis Ciutat de Sagunt 2015 van rebre fins a 63 originals, els quals van ser valorats pels jurats Begonya Mesquita, Antoni Ferrer i Manuel Bellver (Poesia), Manel Joan Arinyó, Raquel Ricart i Nel•lo Navarro (Narrativa), i Lola López, Antoni Ruiz i María Jesús Suárez (Teatre). Les obres estan previstes que es publiquen a la primavera per Onada.

Imatge: Gabinet de Comunicació de l'Ajuntament de Sagunt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada