dimarts, 24 de novembre del 2015

Josep San Abdón entrevista Ivan Carbonell, autor de "La paciència del minotaure"

Arran de la publicació de "La paciència del minotaure", Premi Ciutat de Benicàssim de Literatura de Viatges, el crític Josep San Abdón ha entrevistat l'autor, Ivan Carbonell, per parlar al voltant d'aquesta història d'enigmes a través del continent europeu, esdevingut una espècie de laberint on el protagonista, Evian, s'hi posa en la pell de Teseu.

Però, qui és el minotaure. Segons exposa Carbonell, "El minotaure és en principi un personatge que el lector ha de descobrir abans que el minotaure el trobe a ell. És un joc amb el lector, però també és cert que representa tots aquells camins interromputs de la vella Europa que encara no han conclòs, les ferides per tancar. El Teseu que seria Evian al llibre fins i tot ha de decidir què en fa, del minotaure, si acaba amb ell o deixa que continue al laberint que és la seua vida, de manera que la vella Europa continua sense acabar de cloure’s". 

La novel·la, així, també reflexiona sobre les identitats nacionals en el continent, així com el pes i la presència de la història contemporània a les ciutats, com ara Munic, "una ciutat que ha decidit al contrari que Berlín no fer un memorial explícit al terrible passat d’aquella ciutat. Has de buscar els memorials, les indicacions de les tragèdies. A la ciutat de València directament tot el patrimoni de la guerra i de la postguerra o el record de les grans injustícies ni està indicat ni s’ha decidit fer-ne res. Hi ha ciutats ocultes sota les ciutats que coneixem. I aquesta invisibilitat no hauria de ser."

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada