dimecres, 18 de febrer del 2009

Presentació de "La tribu valenciana" i "El morfema ideològic" al Campus de Gandia de la UPV

Notícia apareguda a Vilaweb. Dimecres, 18/02/2009 - 16:54h
http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3541161&p_edi=gandia
Dijous 19 de febrer a les 19.30 h, a la Sala de Conferències 1

El Campus de Gandia acull la presentació de dos llibres que analitzen la realitat sociolingüística dels valencians des de vessants complementàries. Es tracta dels llibres El morfema ideològic, de Josep Àngel Mas, professor de Lingüística Aplicada del Campus de Gandia de la UPV i La tribu valenciana, de Miquel Ángel Pradilla, professor de la Universitat Rovira i Virgili i membre de la Secció Filològica de l'Institut d’Estudis Catalans.

A "El morfema ideològic", el professor Josep Àngel Mas analitza com els diversos grups ideològics valencians fan servir determinades variants lingüístiques, en principi tan asèptiques com una grafia o un morfema, connotant-les ideològicament. L’autor respon a les següents preguntes: quins grups ideològics s’adscriuen a quins models? Quins no n’adopten cap i per què, més enllà de la manca de competència lingüística? Com és el comportament lingüístic dels diversos grups? Josep À. Mas exposa la seua hipòtesi a partir d’un marc teòric sòlid i una exhaustiva recerca.

Per l’altra banda, el llibre de Miquel Àngel Pradilla "La tribu valenciana", analitza els usos lingüístics des de dos punts de vista: la planificació del corpus (codificació i estandardització) i la planificació de l’estatus, que comprén la matriu legal i valorativa. La conjunció de les dues perspectives planteja les conseqüències dramàtiques d’un procés que tendeix a la minorització de la varietat valenciana en el seu territori històric.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada