divendres, 12 de desembre del 2008

Onada publica El Poble Nou. La darrera colonització del delta de l'Ebre

12/12/08 El Poble Nou del Delta és l’únic exemple de poble de colonització realitzat pel franquisme a les Terres de l’Ebre i com a tal formà part d’un projecte més ampli que volia completar la transformació agrícola del Delta. A més, volia ser un exponent de la política social franquista aplicada per solucionar els problemes del camp, suposadament favorable als petits camperols. Tot i això, l’anàlisi del procés de colonització desenvolupat a partir de 1940 ens porta a unes conclusions radicalment diferents: els principals beneficiats foren els grans terratinents, mentre que els pagesos i jornalers només reberen les engrunes d’un procés que, des d’un punt de vista agronòmic, estava ple de dificultats.

Emeteri Fabregat, professor a l’IES Roquetes, col·laborador de diferents projectes de recerca universitària, és autor de diversos estudis sobre història econòmica i demografia de les Terres de l’Ebre. Actualment investiga quina era la realitat humana, econòmica i ecològica del Delta abans i després de la introducció del conreu de l’arròs.

Antoni López és arquitecte i estudia el patrimoni cultural ebrenc. És autor de la Guia d’Arquitectura de la Demarcació de l’Ebre, publicada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada