divendres, 2 de novembre del 2012

Federico Mayor presentarà el llibre Olea europaea ‘Farga’, el dissabte 17 de novembre a Benicarló

NOTA DE PREMSA DE L'ASSOCIACIÓ TERRITORI DEL SÉNIA I MANCOMUNITAT TAULA DEL SÉNIA

Federico Mayor presentarà el llibre Olea europaea ‘Farga’

Serà el 17 de novembre al matí a l'Ajuntament de Benicarló

El dissabte 17 de novembre al matí, Federico Mayor Zaragoza, actual President de la Fundación Cultura de Paz i Director General de la UNESCO de 1987 a 1999, visitarà el Territori del Sénia participant en dos actes organitzats conjuntament per la Mancomunitat Taula del Sénia i l'Associació Territori Sénia.

En primer lloc estarà al Museu natural d'oliveres mil·lenàries de l'Arión (Ulldecona) en visita guiada, contemplant alguns dels exemplars més singulars i especialment "la Farga 1", declarada arbre monumental per la Generalitat de Catalunya en 1997 i que va rebre el 1er Premi AEMO a la millor Olivera monumental d'Espanya en 2006. És l'olivera més gran de Catalunya i té un perímetre de tronc de 8,03 m a 1,30 m de la terra, mentre que a nivell del sòl supera els 18 metres,


Posteriorment a l'ajuntament de Benicarló, presidirà la presentació del llibre Olea europaea 'Farga' de 164 pàgines, editat per Onada Edicions, amb 138 fotografies de Tomás i Milada Micek, fotògrafs de fama mundial, que van estar aquí fa uns mesos preparant un llibre de fotografies de les millors oliveres de tot el món. Però al veure la gran concentració que hi ha en el Territori Sénia, ells mateixos van proposar fer altre llibre exclusivament amb les fotos de les oliveres més espectaculars d'aquí.

Les fotografies, d'una qualitat i bellesa extraordinària, són la majoria d'oliveres mil·lenàries dels 19 pobles que tenen en el Territori Sénia, però també hi ha els museus naturals de l'Arión (Ulldecona) i Pou del Mas (La Jana), dels museus històrics de Cervera del Maestrat i Santa Bàrbara, de la Via Augusta, etc.

El Pròleg del llibre està escrit per Federico Mayor Zaragoza i, entre altres coses, diu: Nombroses generacions han contemplació aquests arbres Numerosas generaciones han contemplación estos árboles Símbolos de la paz y sus raíces conocen todos los secretos de esta tierra. 

Però, a més d'ell, també hi han escrit: Francisco Mombiela (CIHEAM, París), els Directors Generals dels 3 Centres d'Investigació de la Comunitat Valenciana (Florentino Juste, IVIA), Catalunya (Josep M. Monfort, IRTA) i Aragó (José V. Lacasa, CITA), la Professora italiana Luciana Baldoni, els propis autors (Tomás i Milada Micek) i els responsables del Projecte (Marcelino Domingo, Josefa Cid i Jaume Antich). 

El llibre ha rebut l'ajuda del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, dins del projecte Oli i Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia. Els interessats en l'adquisició han de dirigir-se a Onada Edicions (Benicarló).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada