dimecres, 21 de novembre del 2012

Ulldecona i La Jana acullen la II Trobada d'Oliveres Mil·lenàries i Olis Tradicionals de la Taula del Sénia

A partir de demà dijous i fins el diumenge 25 de novembre, les localitats de La Jana (Baix Maestrat) i Ulldecona (Montsià) celebren la II Trobada d'Oliveres Mil·lenàries i Olis Tradicionals de la Taula del Sénia. L'activitat, organitzada per la Mancomunitat i l'Associació Territori Sénia, pretén ser un punt de trobada entre experts i aficionats per tal de posar en valor aquest patrimoni natural.

Entre el programa d'actes i les parades d'informació s'hi podran trobar els dos darrers volums de la Biblioteca Taula del Sénia, dedicats precisament a aquesta temàtica. El primer és l'"Olea europaea 'Farga'", un recorregut de les oliveres mil·lenàries dels municipis de la Taula del Sénia a través de l'objectiu del prestigiós fotògraf de natura Tomas Micek.

L'altre títol és una novetat que s'estrenarà en la Trobada. "Cocina de aceites de variedades tradicionales Territorio Sénia" és un nou receptari de la Fundació Alícia, en la qual explora noves possibilitats culinàries amb l'oli d'olivera mil·lenària del Sénia.

El programa complet de la II Trobada d’Oliveres Mil·lenàries i Olis Tradicionals de la Taula del Sénia és el següent:

Programa a la Jana
Dijous 22 de novembre 
17:00 h Inauguració Museu natural Pou del Mas de La Jana. A continuació al Centre Cultural de la Jana, inauguració de l'exposició Oliveres Mil·lenàries del Territori Sénia, presentació llibres, olis de nova collita, degustació i acte de lliurament de reconeixements a propietaris i molins productors d'Olis Mil·lenaris del Territori Sénia.

Diumenge 25 de novembre
Lloc: Centre Cultural de la Jana
De 11 a 14 i de 16 a 19 hores.
* Stands dels 8 molins on degustar i comprar oli
* Stand comú amb futllets divulgatius debades
* Llibre “Olea europaea Farga” fotografies de Tomas Micek
* Llibre “Gastronomía aceites variedades tradicionales” (F. Alicia)

A partir de les 10:00 h Visita guiada al Museu natural Pou del Mas de La Jana
11:30 h Cata d'olis Farga, Sevillenca, Morruda, Empeltre, Cuquello, Marfil
13:00 h Degustració aliments amanits amb aquestos olis
17:30 h Degustració aliments amanits amb aquestos olis

Programa a Ulldecona
Divendres 23 novembre
Lloc:
Casa de Cultura (església del Roser, davant de l'antic convent de Sant Domènec)

 8:45 h Recepció de participants i repartiment de documentació.
 9:15 h Inauguració del congrés.
            Oliveres mil·lenàries o monumentals. Modera: Angjelina Belaj.
 9:30 h Investigacions sobre oliveres antigues a Itàlia. Luciana Baldoni (CNR-IGV, Perugia. Itàlia)
10:00 h Oliveres monumentals: el valor múltiple d’un patrimoni singular. Luis Rallo i Maria Concepció Muñoz (Universitat de Còrdova).
10:30 h Selecció d’oliveres monumentals de la varietat farga. Sergio Pau (IVIA, Moncada, Generalitat Valenciana).
11:00 h Oliveres monumentals del Territori del Sénia, diversitat genètica i salvaguarda del patrimoni. Antònia Ninot (IRTA, Mas Bové, Generalitat Catalunya).
11:30 h Pausa cafè.
             Oliveres de varietats tradicionals. Modera: Ignasi Batlle.
12:00 h Bases per a la composició d’un cupatge característic dels olis del Territori del Sénia. Agustí Romero (IRTA, Mas Bové. Generalitat Catalunya).
12:30 h L’oliverar a Aragó: varietat empeltre. Ma. José Rubio (CITA, Saragossa, Govern d’Aragó).
13:00 h Gastronomia olis varietats tradicionals Territori del Sénia. Jaume Biarnès (Fundació Alícia).
13:30 h Intervenció del representant del Magrama.
14:00 h A l'envelat adjunt: sessió de cuina a càrrec de restauradors locals. A continuació, degustació de menjars elaborats amb olis del Territori del Sénia.
16:00 h Taula redona: L’oli d’oliva verge extra. Moderador: Salvador Capdevila (president Mercat Boqueria). Salvador Cubero (Associació Espanyola Municipis Olivera), Álvaro González-Coloma (Fund. Patrimoni Comunal Oliverer), Carlos Sánchez (Agència de l’Oli d’Oliva) Informació projectes singulars.
Modera: Francisco Sensat.
17:00 h Projecte Life Centolimed (UE). Cosimo Lacirignola i Generosa Calabrese (CIHEAM-IAM Bari).
17:30 h Projecte Oli i oliveres mil·lenàries del Territori del Sénia. Jaume Antich (Mancomunitat i Associació Territori del Sénia).
18:00 h En el mateix local, tast d'olis varietals: farga, morruda, sevillenca, empeltre, cuquello i ivori.
18:45 h Acte de cloenda

Dissabte 24 novembre
* Només participants al Congrés:
 9:00 h Recepció als participants (davant de la cooperativa Acomont)
 9:30 h Sortida en vehicle i visites guiades als Museus d'oliveres mil·lenàries de l’Arion i de la Jana i a un molí productor.

* Lliure concurrència:
A la Casa de Cultura d'Ulldecona
11:00 h - 14:00 h Estands dels vuit molins on degustar i comprar oli.
Estand comú amb fullets divulgatius gratuïts del llibre Olea europaea Farga, amb fotografies de Tomas Micek, i del llibre Gastronomia olis varietats tradicionals (F. Alícia).
11:30 h Tast d'olis farga, sevillenca, morruda, empeltre, cuquello, ivori.
13:00 h Degustació d'aliments amanits amb aquests olis.

Més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada