dijous, 29 de maig del 2014

Rosa Font publica “La dona sense ulls”, basada en la vida de la pintora d’avantguarda Ángeles Santos

L’escriptora empordanesa estrena nova novel·la, “La dona sense ulls”, un relat que ficcionalitza la vida de la pintora surrealista Ángeles Santos Torroella (Portbou, 1911 – Madrid, 2013). L’obra va obtindre el darrer Premi Ciutat de Palma de Narrativa i ha estat publicada per l’editorial Onada Edicions. Es presenta aquest dissabte 31 de maig, a les 13 hores, dins de la Fira del Llibre de Palma.

Rosa Font ha dedicat més de vuit anys a preparar aquest llibre, “un reconeixement a la vida i a l’obra artística de moltes dones ignorades o silenciades”, entre les quals cal comptar amb Ángeles Santos. Nascuda a Portbou, va crèixer a camí entre Castella, Andalusia i l’Empordà, i de ben petita va mostrar unes bones qualitats per la pintura, fins el punt d’obtindre l’èxit de crítica i públic als disset anys. Va ser una de les dones més reconegudes de les cultures d’avantguarda de finals dels anys 20 i principis dels 30, “un personatge que va connectar amb els intel·lectuals de la Generació del 27, es va cartejar amb Gómez de la Serna, García Lorca i Jorge Guillén”. Després de la Guerra Civil, pràcticament va deixar de pintar, i no va ser fins a finals del segle XX quan es va valorar la seua contribució a l’art contemporani. La coberta del llibre està il·lustrada per la seua obra més reeixida, “Un món”, un pintura a l’oli de 1928 que actualment s’exposa al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia de Madrid.

En “La dona sense ulls”, Rosa Font converteix Santos en Eugènia Duran, la qual relata dos moments de la seua vida. D’una banda, l’any 1929, quan es descoberta com a pintora de talent marcada per la família i per una tragèdia, i l’any 1992, quan reflexiona al voltant del seu recorregut vital. Font, a més a més, ens posa en la pell de Duran: la novel·la està narrada en primera persona, adreçant-se a les dues persones més importants per a la protagonista.

Aquesta és la tercera novel·la de Rosa Font i Massot (Sant Pere Pescador, 1957), professora de Llengua i Literatura catalanes a Girona. A la seua bibliografia, però, predomina la poesia, gènere en el qual ha obtingut diversos guardons, com ara el Vila de Martorell, el Festa d’Elx, el Rosa Leveroni i el Carles Riba, als quals ara s’uneix el Llorenç de Villalonga de Narrativa – Ciutat de Palma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada