dimarts, 29 de setembre del 2015

Surtdecasa entrevista l'historiador Josep Sánchez Cervelló

Amb motiu de la presentació a Amposta de "Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera de Catalunya, el País Valencià i Aragó (1808-1936)", la periodista Anna Zaera ha entrevistat el seu autor, Josep Sánchez Cervelló, per a Surtdecasa.cat. L'obra, "una totxana de dades" segons l'historiador, té per objectiu subsanar l'escassa atenció que se li ha prestat a la qüestió carlista a banda i banda de l'Ebre, un espai vital estratègic per a tots els conflictes bèl·lics.

"Un historiador ha de tenir mentalitat global", exposa Sánchez Cervelló, qui ha aplicat eixa màxima al llibre, i lluny de fer una historiografia local, inserta el carlisme ebrenc dins dels grans moviments polítics del segle XIX, on exerceix de reivindicació del territori davant d'un Estat "que sempre que apareix, no ho fa per res bo. O apareix per recaptar impostos; o per reclutar joves per anar a la guerra, o per expropiar les terres. Els liberals són els de fora i els carlistes són els d'aquí."

La geografia també marca la història i la societat de l'indret, atès al constituir un lloc cobejat pels bàndols bèl·lics, cada guerra (el llibre s'emmarca entre la del Francès i la Guerra Civil) ha estat un desastre per a les comarques de la diòcesi de Tortosa, que a la seua vegada arrossega dures postguerres, recessió i emigració: "La fugida de molts dels nostres intel·lectuals, per dirigir diaris, per crear opinió, per reflexionar sobre el futur i l'eternitat, ha tingut conseqüències".

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada