dissabte, 20 de febrer del 2016

"Un llibre que mereix ser reivindicat". Xavier Aliaga ressenya "Maleïts entrepans"

L'escriptor i periodista Xavier Aliaga ha dedicat una ressenya a "Maleïts entrepans", la novel·la d'Antoni Gómez, publicada en el setmanari El Temps, tot definint-la com "un exemplar exercici de memòria personal de la infantesa passada pel filtre de la literatura i adornada amb un memorable anecdotari i una galeria entranyable de personatges".

Aliaga, qui revindica l'obra, assenyala que l'autor es retrotrau cap a la dècada dels 70 del segle passat, al bell mig de la capital del Camp de Morvedre. Amb aquest temps i espai fixat, evoca la memòria dels vius com el mil·lenari passat de cultures que ha conegut Sagunt: "Gómez fa encaixar amb habilitat aquestes peces a través d'un narrador que, des del present, mostra els fets del passat, que reflexiona sobre allò que, a la seua infantesa, no era motiu de reflexió".

L'altre gran encert és l'espai que canalitza les històries, el bar familiar del protagonista, la zona de pas d'una galeria ben diversa de persones, des dels estibadors del port als arqueòlegs aficionats passant pels turistes estatals i estrangers o la clientela fixa de la casa, batejada quasi sempre amb un malnom ben expressiu. Galeria amb un protagonisme de la mateixa família, amb un pare amb una estranya al·lèrgia a servir entrepans als clients, divertit leit-motiv que justifica el cridaner títol del llibre.
 
Podeu llegir l'article sencert de Xavier Aliaga tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada