divendres, 10 de juny del 2016

A l’escola, contes de temàtica ebrenca!

El Grup la Deriva presenta a Amposta els primers quatre títols del projecte “A l’escola, Terres de l’Ebre!”. Publicats per Onada Edicions, els contes estan pensats per treballar a les aules el patrimoni ebrenc i van adreçats, sobretot, a xiquets d’entre 3 i 8 anys.


Els llibres del projecte “A l’escola, Terres de l’Ebre!” es van presentar al públic ahir dijous a la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d’Amposta. Després d’una reeixida campanya de micromecenatge, la iniciativa per facilitar relats de temàtica ebrenca als xiquets i xiquetes, i especialment als centres educatius infantils de les comarques del sud català s’ha materialitzat en quatre primers títols: “La Lia entra a la banda”, basat en les bandes de música, i “Amb la panxa ben plena”, que treballa la gastronomia i els productes del camp, formen part de la col·lecció Cultura i Tradicions, per a partir dels 3 anys; mentre que la figura i aventures de “Panxampla, el bandoler de les Terres de l’Ebre” i “Quina temor!”, que recupera part dels personatges fantàstics ebrencs, inicien la sèrie Tradicions Orals i Llegendes, pensat per a infants a partir dels 6 anys. Els contes han estat editats per Onada.

Les impulsores d’aquest propòsit són el Grup la Deriva, integrat per l’educadora infantil Andrea Ferreres, la geògrafa Neus Pons i la periodista Núria Pons. Tal com van exposar, la idea va sorgir al copsar la mancança d’històries que tractessen el patrimoni material i immaterial de les Terres de l’Ebre, sobretot en l’àmbit educatiu, un espai fonamental per a l’aprenentatge dels més menuts, de forma que els contes no només incorporen el relat, sinó que van acompanyats de guies didàctiques de suport al professorat i als pares i mares. En aquest punt, les autores van dur a terme un rigorós treball d’investigació sobre els temes que han tractat en aquests primers passos del projecte. També en la part lingüística, en què s’han prioritzat els trets particulars de la variant nord-occidental del català.


La il·lustració dels llibres ha estat obra de l’alumnat de segon de Gràfica Publicitària de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (Esardi). De la mà de la professora Sefa Villalbi, que d’una banda, ha il·lustrat “La Lia entra a la banda”, i per l’altra, ha dirigit juntament amb Frederic Solé els i les joves estudiants, els quals van formar grups de treball per preparar l’encàrrec com una veritable tasca professional tant en haver-se de documentar com en ajustar-se a les necessitats del projecte. A la rematada, una experiència ben positiva, com apuntava l’alumne Andreu Castells a una presentació en la qual també hi van intervindre Inés Martí, regidora de Cultura i Ensenyament d’Amposta, que va assenyalar la importància de l’aposta de les institucions per iniciatives culturals com la del Grup la Deriva, i Òscar París, d’Onada Edicions, que va destacar la necessitat de crear literatura infantil de qualitat i arrelada al territori per conèixer i preservar el patrimoni de les Terres de l’Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada