dissabte, 11 de juny del 2016

L'emigració valencians a Amèrica del Nord. Cazarabet entrevista Joaquim Espinós, autor de "Material fotogràfic"

"Material fotogràfic" és una novel·la d'emigració, però d'una emigració ben nostra i gairebé desconeguda: la dels valencians de principis del segle XX, que, fugin de la misèria, van creuar l'Atlàntic i van fer cap a Amèrica del Nord. Joaquim Espinós és de Benilloba, al Comtat, una de les comarques on més s'hi va viure aquest esdeveniment històric que ho ha literaturitzat en una narrativa guanyadora del Premi Ciutat de Sagunt. Ara, l'activa Llibreria de Cazarabet l'ha entrevistat per conèixer una mica més aquest episodi.

"Ells venien d’un mon, preindustrial, agrícola, ancorat en les velles tradicions mediterrànies, i arriben a ciutat més moderna del món, Nova York, amb els seus gratacels, la barreja racial, els cotxes, el tràfec de gent. El xoc deguè ser brutal. Ho sabem per les cartes i els testimoniatges que ens han quedat", apunta Espinós. A "Material fotogràfic" hi trobem les peripècies de tres joves que s'hi llancen a aquesta aventura que marcarà la resta de les seues vides, però sempre des del rigor històric, amb motivacions i objectius ben semblants als joves d'aquell temps: "Eixa millora en les seues vides era, en la majoria de casos, la felicitat que buscaven. Va haver alguns, pocs, que es van quedar als Estat Units. En estos casos, les seues vides sí que vam emprendre un rumb radicalment diferent, semblant a la de tants europeus que han format la nació nord-americana", afig Espinós.

Tota emigració s’origina en l’esperança d’aconseguir una vida millor. L’emigració valenciana als Estats Units, com la que es patix a l’Espanya actual, era sobretot cosa de joves, i els joves tenen les reserves d’il·lusió intactes. Fugen, en tots dos casos, d’una situació de necessitat, però la força del seu desig de viure fa que eixa situació inicial quede enrere, i que s’impose la seua fe en el futur. En la meua novel·la he volgut reflectit també eixa il·lusió, eixa alegria juvenil, que els ajuda a superar tots els problemes i a tirar endavant malgrat tot. 

Podeu llegir l'entrevista sencera i veure algunes fotos històriques dels emigrants benillobers tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada