dissabte, 10 de febrer del 2018

"El poema que renilla i es dessagna". La revista Caràcters parla de "On la sang"

La poetessa Maria Josep Escrivà ha publicat a la revista Caràcters una ressenya de "On la sang", el nou llibre de Ricard Garcia, amb el qual ha guanyat el Premi Ciutat de Sagunt de Poesia. Amb el títol de "El poema que renilla i es dessagna", la crítica valenciana estableix d'entrada els dos eixos pels quals circula la poètica de l'escriptor de Sant Llorenç d'Hortons en aquest reeixit llibre: l'amor i la mort, oposat com pròxims en "l’espai comú de la vida i de la paraula".

I enmig d'aquests dues posicions extremes, la sang que dóna títol al recull de versos, "com una presència latent i mai ostentosa (...) la sang que és el fluid que delata la ferida però també genera i constata la vida; el símbol i el referent on el dolor de viure i l’ímpetu de viure es fonen i es confonen", hi apunta Escrivà, qui també dedica uns apunts al pròleg de Joan Navarro i la il·lustració de coberta de Pere Salinas.

D'aquesta forma, l'article hi assenyala que "el plantejament poètic d’"On la sang" avança, des de l’expressió d’una vida en plenitud, i de l’experiència intensa del gaudi, fins a la desintegració de la mateixa vida", i dit això, fa un repàs a les diverses parts en que s'estructura l'obra de Ricard Garcia, la qual fa un recorregut des de la compenetració amb l'altri -l'amor- fins la soledat i la temor, preludis d'una mort anunciada per la meteorologia.

L’últim poema d’"On la sang" és un breu poema de dol, amarg i bell a parts iguals, que ennuega. L’adéu definitiu i l’abraçada, amor i mort fosos en l’últim vers estremidor que, paradoxalment, tanta desolació transmet, i alhora tanta pau. I amb quina naturalitat ens hi identifiquem, els lectors, i ens sentim reconfortats amb aquesta senzillesa del vers final que, a pesar de tot, és capaç de contenir, i d’expressar, aquesta rara empatia humana envers el dolor.

A tall de curiositat, en la introducció de la reproducció de la ressenya de Caràcters al seu blog personal, Maria Josep Escrivà explica que va escriure aquest text en la pròpia llar del poeta, a Martorell, a pocs dies vista de la històrica jornada de l'1 d'Octubre.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada