dissabte, 29 de juny del 2019

"Una voluntat moral". Antoni Ferrer ressenya "L'efímer i l'etern" a la revista Saó

El poeta Antoni Ferrer ha publicat a Saó una crítica al nou llibre de Vicent Penya, el poemari "L'efímer i l'etern", obra guanyadora del darrer Premi Antoni Matutano Vila d'Almassora. Amb el títol "Una voluntat moral", la ressenya exposa que aquest volum continua la línia poètica marcada per l'autor de Rafelbunyol: "des de la recerca de l’home interior i el seu correlat de la casa com a refugi, o la buscada correspondència entre el dir i el ser, o la recuperació dels noms de les coses com a deure de recuperació d’allò anomenat i del nom més íntim del jo".

Com el títol, hi ha dicotomies entre els paisatges interiors i exteriors del poeta, entre la infantesa i el present, entre la identitat individual i la col·lectiva, tot marcat per la resistència moral "a la vida absurda i desnaturalitzada que la nostra època ens vol imposar". El crític fa un repàs a l'estructura de "L'efímer i l'etern", que es basa en tres sèries de sonets, una de haikus i tankes, i una cinquena final només de haikus.

Si els temps difícils exigeixen coratge, Vicent Penya l’ha esmerçat fent seu, des de la seua personal trinxera, l’inevitable caràcter moral del viure humà, també en les coses menudes, fins a arribar a la necessària concreció d’una moral «domèstica», com d’anar per casa. Perquè el que cal és viure amb dignitat els paisatges de dins i els de fora. Per malmesos que estiguen o per anodins que siguen. Perquè res no és mesquí.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada