dimecres, 14 d’agost del 2019

La revista El Temps s'hi fa ressò de "Hitchcock al sofà", el nou llibre de Pep Calero

El crític literari Xavier Aliaga ha publicat a les pàgines d'El Temps una ressenya sobre "Hitchcock al sofà", el recull de narracions de Pep Calero, i obra guanyadora del darrer Premi Vila de Puçol. Amb el títol de "Hitchcock, humor negre, suspens i altres herbes narratives", Aliaga hi assenyala que el debut de l'escriptor de Benigànim en el gènere narratiu "trasllada al paper l'univers" del cineasta britànic "humor negre, misteri, suspens i ànimes turmentades en onze relats juganers i escrits amb intencionalitat, quasi sempre resolts de manera satisfactòria".

Tot el llibre de Calero és un homenatge al director anglès. Les diverses narracions prenen un títol que recorda a les seues pel·lícules més conegudes i de les seues pàgines s'hi extrau la influència de Hitchcock, que és "l'eix que unifica d’alguna manera les històries" que composen el volum. El crític també reconeix, però, que no són adaptacions dels films. "El recull, ben mirat, podria prescindir de les apel·lacions a l’obra del britànic i conservaria l’essència, un sentit unitari aconseguit a través del to i les característiques dels contes, quasi tots narrats a través de la primera persona. Fer explícit l’homenatge, tanmateix, proporciona un títol atractiu i un possible ganxo per al lector", hi explica.

Posteriorment, la ressenya fa una succinta repassada a cadascun dels onze relats de "Hitchcock al sofà", tot destacant elements com l'humor negre, la construcció dels personatges, moments delirants... Hi tanca Aliaga afirmant que el llibre és "una prometedora mostra del potencial de Calero, narrador més o menys tardà que combina un considerable cabdal imaginatiu amb els recursos expressius de la poesia i una sornegueria natural, gens impostada. Valors amb marge de millora en la mesura que, a més de filtrar l'humor i el sentit de l'absurd de Monzó, l'autor valencià siga capaç de despullar i fer més concrets els relats i no tractar d'explicar moltes coses per guiar el lector. Tot, sense prescindir de l'alè líric que enlaira i fa més valuosa la seua proposta".

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada