dimarts, 20 d’agost del 2019

Aquest dimecres es presenta el llibre "Xert. Geografia, història, patrimoni" d'Abel Soler

El poble de Xert, al Maestrat, compta des d'aquesta vesprada amb una obra de referència, de caire enciclopèdic, de la seua vila i terme. El reconegut historiador Abel Soler ha escrit "Xert. Geografia, història, patrimoni", un complet volum que abasta, de manera amena, divulgativa i molt gràfica, tot allò que envolta a la localitat a partir de tres grans eixos: la seua natura i terme, el seu devenir històric fins l'actualitat, i els elements patrimonials conservats en la trama urbana i per les partides. S'hi presenta aquest dimecres 21 d'agost, a partir de les 19.30 hores, al Centre Multiusos de Xert. Es tracta d'una obra impulsada per l'Ajuntament de la localitat i l'Associació Cultural Font de l'Albi, amb el suport de la Diputació de Castelló i l'edició tècnica d'Onada.

Batalles de cartaginesos i romans, agrimensors traçant la Via Augusta, berbers de l’Àndalus plantant oliveres mil·lenàries, pobladors catalans precudint relles a la Ferreria, la host de Benassal assaltant els masos del Molinar, pedrapiquers bastint espadanyes, miquelets forasters i xertolins resistint a mort a l’exèrcit de Felip de Borbó, la tropa carlina arengada per Ramon Cabrera, balls al casino de la cooperativa, tancs soviètics abandonats al Passeig de la Independència, peregrins invocant la pluja d’abril, i un intens aroma a licor ancestral i a plantes aromàtiques de la conca de la Barcella. Tot això, i molt més, ofereix aquesta síntesi de llibres: una aportació divulgativa —novel·lesca en ocasions— que ens fa recórrer un emblemàtic paisatge del Maestrat: el de Xert i la Barcella. Centenars de personatges desfilen per aquest escenari de vida, de mort i d’esperança. Entrellacen projectes vitals, provoquen i resolen conflictes; ens ensenyen qui som i per què som. Al remat de la història, els éssers difunts han deixat impreses les seues ànimes en el llegat patrimonial i artístic: el fonament de la bellesa i la idiosincràsia de Xert. 

Abel Soler és historiador, geògraf i doctor en filologia catalana per la Universitat de València. Autor de desenes d’històries locals, compta amb publicacions divulgatives com: Castells i palaus de la Vall d’Albaida (2002), Oficis tradicionals valencians (2004), El Sexenni de Morella (2006), La Safor: història i geografia (2011), etc. Ha obtingut el Premi de la Crítica de l’IIFV (2018) per la seua tesi doctoral, resumida en Enyego d’Àvalos i l’autoria del “Curial” (2018). Disposa, a més, de monografies sobre el Tirant lo Blanc (2013) i Roís de Corella (2014), i de múltiples col·laboracions en publicacions acadèmiques. Aquest és el seu primer llibre sobre la comarca del Maestrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada