dijous, 1 d’agost del 2019

El més consultat a Onadaedicions.com durant juliol

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de juliol.

FICCIÓ

1. Esos dichosos dichos. La novetat estiuenca de la col·lecció Imagina és un àlbum molt particular. El pintor peniscolà Sergi Cambrils es va obrir a la literatura amb els microrelats de "Tropecientas trompas" l'any passat, i ara canvia de registre al llibre infantil amb aquest nou volum, en el que una sèrie de surrealistes situacions amaguen moltes frases fetes i refranys en castellà, que només l'ull més entrenat les hi distingirà. Poesia, vocabulari i pintura s'hi donen la mà en aquesta original proposta.

2. El riu. L'etiqueta d'infantil no equival a que siga un gènere menor, i actualment, els àlbums il·lustrats viuen un moment d'esplendor gràcies a propostes com aquesta, una autèntica obra d'art en la que el reconegut il·lustrador Ignasi Blanch hi expressa en imatges la força del gran poema de Gerard Vergés, 'Parlo d'un riu mític i remorós'. La infantesa, el pas del temps, l'amistat i la natura són alguns dels temes que sorgeixen en aquest llibre imprescindible per a grans i menuts.

3. Hitchcock al sofà. Que el títol no ens enganye: no és una biografia del genial cineasta anglès. El valldalbaidí Pep Calero ha guanyat el Premi de Narrativa Vila de Puçol amb un recull en el que extrau els ingredients de la filmografia d'Alfred Hitchcock, com és la intriga, el crim, el misteri o l'humor negre, i l'ha posat en diferents relats que, per tancar el cercle, es titulen amb referències a les grans pel·lícules del britànic.

4. Papa, no vull que et tanquin a la presó. El canareu Robert García Pano ha tingut un impressionant debut literari amb aquest títol, una original proposta en el que la poesia visual i la poesia escrita s'hi troben per fer un cant als sentiments, i en especial a l'amor, amb el rerefons de l'1 d'Octubre. El títol prové de la frase amb que el fill de l'autor va reaccionar després de la lectura d'un fotopoema inspirat en aquells fets.

5. La maleta del abuelo. Una obra que tristament és vigent. Aquest emotiu conte il·lustrat explica la relació entre una xiqueta, Marianna, i el seu avi, un vell mariner que perd la memòria. Així, l'Alzheimer causa que la protagonista visca un viatge entre els records que es van esborrant a poc a poc. Amb ell, els asturians Juan Hernaz i Fátima Fernández van guanyar el Premi d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló del 2016.

NO FICCIÓ

1. Olivo y aceites de calidad. És una novetat que ens porta aquest estiu, i es tracta d'una obra monumental que analitza el sector oleícola espanyol, tot centrant-se especialment en els casos del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Amb un to acadèmic i dirigit sobretot a experts en la matèria, és obra dels enginyers agrònoms Joan Tous i Josep Maria Franquet, que l'han presentat fa uns pocs dies a la seu de l'Institut Nacional d'Investigacions Agràries, a Madrid.

2. Benicarló, 1841-1965. Les grans obres mai no passen de moda. En l'any 2012, l'historiador Juan Luis Constante publicava els tres grans volums que conformen la història de la ciutat de Benicarló, al Maestrat. Una feina titànica, amb centenars de fonts consultades, que ha tingut com a resultat una obra de referència per a la historiografia local i un exemple per a altres municipis.

3. La línia del Cinca a la guerra civil. Vuitanta anys després, la Guerra Civil és un dels temes de no ficció que més interessa al públic, i a més, és un camp historiogràfic que encara té capacitat per revelar aspectes inèdits. És el cas de la línia de fortificacions que la Generalitat de Catalunya va aixecar al front d'Aragó, dels Ports de Tortosa fins el Pirineu. Oblidades, aquest nou estudi de David Tormo, Josep Maria Pérez Suñé, Miquel Sunyer i Pere Rams, les redescobreix i palesa la seua importància històrica.

4. Maquis i masovers. No només la Guerra Civil té un gran públic lector. També les conseqüències del conflicte, la postguerra. És el cas d'aquest assaig històric de Raül González Devís en el que exposa l'organització de l'Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón, els coneguts maquis, i la difícil relació que van establir amb els habitants de les masies i dels pobles de les muntanyes a cavall entre València, Aragó i Catalunya per on s'hi amagaven. Per no oblidar la nostra història recent.

5. La pintura mural gòtica en territori valencià. Un altra obra monumental, publicada aquesta primavera. Al Regne de València, l'art gòtic no ha llegat la riquesa artística que ha perdurat d'estils posteriors, però, amagats i tapats (sovint literalment), hi ha un bon conjunt de pintures gòtiques als murs d'esglésies, palaus i ermites. Les professores i restauradores Aurora Rubio i Maria Antònia Zalbidea han catalogat i han documentat aquestes obres d'art esparses per tota la geografia valenciana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada