dimecres, 12 de febrer del 2020

"Una interessant fascinació en el poder de les imatges i dels conceptes". La revista Caràcters parla de "Anys llum" de Josep Porcar

La revista literària Caràcters ha dedicat una ressenya a "Anys llum", el poemari de Josep Porcar guardonat amb el Premi Ciutat de Sagunt. La crítica, signada per Jaume Subirana, s'inicia amb la ubicació de l'escriptor castellonenc en el panorama poètic català, en el qual Porcar "ha de figurar en el catàleg estés de la poesia catalana d'ara", i afegeix que és un poeta "de corrent antic, transnacional i eclèctic que (...) s’abeura en el cinema i en cançons contemporànies". De fet, l'escriptor experimenta els seus versos en vídeocomposicions publicades en la web i les xarxes socials.

Respecte a "Anys llum", Subirana s'hi fixa d'entrada en la definició d'aquesta magnitud de denominació temporal però que realment fa referència a l'espai, a unes distàncies colossals i sobrehumanes. Ara bé, hi ha una lectura intimista: "en aquestes pàgines la llum, el temps i la imaginació s’aturen també en el detall, en allò que és personal, en la pell dels esdeveniments i de l’ésser", exposa el crític, qui posa en valor un llenguatge que trenca esquemes preestablerts.

A "Anys llum" «repersonalitza» (si se’n pot dir així) la seva poesia, però ho fa descartant el camí de la poesia confessional: s’estima més optar per un camí que manté una clara distància respecte d’allò que és contat i una atracció evident per la llengua i per com es diu allò que és dit, i una interessant fascinació (o és fe?) en el poder de les imatges, i dels conceptes. 

Podeu llegir sencera la ressenya de Jaume Subirana en la pàgina web de Josep Porcar, tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada